Reprezentantii fabricii sustin ca numai trei firme ar avea puterea financiara sa preia firma la pachet si s-o faca rentabila. Ei se tem ca majoritatea scrisorilor de intentie adresate AVAS nu mai sunt de actualitate.
AVAS a facut recent un bilant al scrisorilor de intentie sosite in ultimii doi ani de la potentiali investitori interesati de preluarea fabricii. 17 firme si-au exprimat intentia de a participa la privatizarea ELECTROPUTERE Craiova, patru romanesti si 13 straine. In ceea ce priveste romanii, este vorba de Asociatia Salariatilor ELPAS, Serviciile Comerciale Romane (SCR), SC XEDOX EXIM SRL si SC INDA SA.
Multe scrisori de intentie au venit din partea companiilor straine. Unele dintre ele sunt cunoscute, de altele a aflat abia acum, cu surprindere, si conducerea uzinei. Spre exemplu, DAB Grecia este partener de mai multi ani al ELECTROPUTERE si nu a fost o surpriza ca firma sa-si anunte intentia de a participa la privatizare impreuna cu ELECTROMEC. Firma suedeza BOMBARDIER are si ea un contract de lucru cu societatea craioveana, impreuna cu care livreaza rame de metrou pentru METROREX Bucuresti. Concernul american GENERAL ELECTRIC este interesat de uzina de la Craiova de multi ani. Ultimii sositi sunt insa austriecii de la A-TEC Industries, care au fost dezamagiti cand au aflat ca fabrica are datorii la stat de peste 1.200 de miliarde de lei vechi.
Chinezi si indieni, interesati de uzina
La firmele enumerate se adauga nume mai putin cunoscute, cum ar fi HORVATH Holding Ungaria, GIEBEREI HEUNISCH GmbH si GOETZPARTNERS CORPORATE GmbH din Germania, PRAMAC GROUP Italia, MYTILINEOS HOLDING Grecia, SKODA HOLDING Cehia, dar si BHART HEAVY ELECTRICALS LIMITED India si ZHUZHOU TIMES ELECTRIC GROUP China. Lista este inchisa de fondul de investitii american MASTERFIELD INVESTMENT GROUP. Reprezentantii ELECTROPUTERE Craiova sunt sceptici cu privire la cei mai multi dintre acesti investitori. De altfel, in prezent nimeni nu stie care firma este mai aproape de preluarea uzinei craiovene. "Unele dintre firme sunt de domeniul trecutului si nu cred ca mai stiu nimic de noi. Este deja istorie. Eu cred ca doar A-TEC, GENERAL ELECTRIC sau fondul american de investitii au puterea financiara sa duca fabrica mai departe. In rest, vor s-o cumpere pe bucati", a spus liderul de sindicat Aurel Bojenoiu.
"Am aflat si eu cu surprindere ca 17 firme au trimis scrisori de intentie si m-am minunat. Ar fi bine insa ca ele sa mai fie de actualitate si AVAS sa nu fi facut doar o trecere in revista a celor interesati de uzina de-a lungul timpului", a afirmat, la randul sau, directorul general Cornel Mondea. In prezent, AVAS incearca sa obtina acceptul Consiliului Concurentei pentru a converti datoriile la stat de 1.200 de miliarde de lei vechi ale societatii craiovene in obligatii de investitii pentru viitorii patroni.