Investitiile asumate de cumparatorii societatilor privatizate au fost realizate in proportie de 27%, restul aflindu-se in diferite grade de indeplinire, contractele fiind in derulare postprivatizare, precizeaza un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Dintr-un total de circa 276 milioane euro investitii de mediu asumate de cumparatori, au fost realizate circa 73 milioane euro - investitii corespunzatoare pentru 92 de contracte de privatizare incheiate si arhivate. Investitiile pentru protectia mediului sint considerate realizate in momentul in care cumparatorul prezinta un certificat emis in acest scop de cenzorii societatii/firma specializata de audit, insotit, in mod obligatoriu, de confirmarea eliberata de autoritatea de mediu competenta. Din punct de vedere tehnic si procedural, in cadrul obligatiilor de mediu, care rezida, in principal, in prevederile armonizate cu cerintele UE ale legislatiei in vigoare, sint incluse si angajamentele investitionale de mediu. In perioada 1992 - 2005, AVAS a semnat un numar de 4.294 de contracte de privatizare care prevedeau obligatii de mediu. Dintre acestea, 612 contracte contineau si clauze investitionale de mediu.
In prezent, 3.918 contracte aflate in monitorizare postprivatizare prevad obligatii de mediu. Dintre acestea, 520 de contracte contin angajamente investitionale de mediu, potrivit AVAS.
Autoritatea a inchis si arhivat un numar de 376 de contracte de privatizare care contineau obligatii de mediu, pe baza confirmarii realizarii integrale a clauzelor contractuale asumate de cumparator. Dintre acestea, 92 de contracte contineau obligatii investitionale de mediu. Printre contractele pentru care a fost incetata monitorizarea postprivatizare in decursul anului 2005, se numara societatile Pro Optica Bucuresti, SEF Petroforest Piatra Neamt, Tehnofrig S.A. Cluj, Progresul S.A. Ilfov, Astra Vagoane Calatori Arad, Mecon Iasi, Saturn S.A. Alba Iulia si Metalurgica Reghin. Incepind cu anul 1995, ca urmare a aparitiei legii privind protectia mediului, republicata, in contractele de vinzare-cumparare de actiuni sint cuprinse clauze referitoare la obligatiile asumate de cumparatori in vederea respectarii legislatiei in domeniu.