Incepand cu 1 septembrie, BNR va impune conditii de creditare mult mai drastice. Astfel, craiovenii care doresc sa-si achizitioneze produse electronice si electrocasnice fara a face dovada veniturilor prin adeverinta de salariu mai au la dispozitie doar doua saptamani.
Incepand cu 1 septembrie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va introduce restrictii de creditare mult mai drastice. Astfel, in mai putin de o luna oltenii nu vor mai putea contracta credite pentru nevoi personale de tipul "credit doar cu buletinul". Printre noile norme BNR se numara obligativitatea clientului de a achita un avans de 25% din valoarea imprumutului sau prezentarea unor garantii. Mai mult decat atat, BNR va impune si un nou mod de calcul al venitului lunar pentru care se acorda creditarea. Drept urmare, conform noilor reglementari, se va tine cont atat de alte credite, cat si de cheltuielile curente (energie electrica, intretinere, telefon). Astfel, rata pentru creditul de consum nu poate depasi 30% din veniturile ramase dupa achitarea acestor cheltuieli. In plus, membrii familiei care au deja credite nu vor mai fi luati in calcul la stabilirea venitului total, iar persoanele care au credite mari nu se mai pot gira reciproc.
Normele BNR diminueaza riscul bancar
Impunerea acestor noi norme nu este un moft al BNR, ci un mod de a diminua gradul de risc al bancilor comerciale si al institutiilor nebancare care acorda imprumuturi. Noile reglementari vor veni asadar in sprijinul creditorilor, care se vor asigura ca beneficiarul creditului poate sa achite imprumutul si dobanda aferenta. "Daca BNR ne va impune sa cerem mai multe documente, obtinerea unui credit va fi mai dificila. Pentru bancile care lucreaza cu acest tip de credit, introducerea noilor norme va atrage dupa sine o scadere a gradului de risc. La noi, si pentru cele mai simple credite este necesara prezentarea unei adeverinte de salariu", au declarat surse oficiale din BRD.
Craiovenii au pareri impartite
Dezavantajul noilor norme va fi acela ca doritorii de credite din magazine va trebui sa se inarmeze cu ceva mai multe acte decat cu buletinul - adeverinte de salariat, copii dupa cartile de munca, adeverinte de venit ale sotului sau sotiei, copii dupa facturile lunare de plata a utilitatilor. Craiovenii nu par insa tocmai nemultumiti de posibilul impact pe care-l vor avea normele BNR asupra creditului cu buletinul, mai ales ca in acest moment, din pricina faptului ca riscul bancilor este mai mare, si dobanda practicata la aceste credite este mai mare. "Creditele cu buletinul au avantajul ca nu stai la cozile de la banci. Dobanda la acest tip de credite este insa mai mare", a declarat Mitel P., unul dintre craiovenii care nu au de gand sa contracteze un astfel de credit prea curand. De fapt, acesta considera ca noile norme vor scapa oltenii de o indatorare excesiva. Nu toti craiovenii sunt insa la fel de optimisti cu privire la normele BNR. "O sa fie din ce in ce mai greu sa luam credite, asta e clar", a spus Mariuta Popa, o locuitoare din Craiova ce planuieste sa-si cumpere electrocasnice "cu buletinul".
Metode de ocolire a restrictiilor BNR
Incercarea BNR de a restrictiona accesul la credite de consum nu-i ingrijoreaza prea tare nici pe reprezentantii bancilor comerciale. "Parerea mea e ca interesul pentru acest tip de creditare s-ar putea sa scada oricum, din pricina gradului de indatorare a populatiei care a crescut destul de mult", a declarat Catalin Popescu, directorul sucursalei Raiffeisen Bank Dolj. In plus, ca si pana acum, institutiile bancare si nebancare vor aplica, probabil, diverse strategii prin care sa faca fata normelor BNR. "Una dintre solutii ar fi aceea de prelungire a perioadei de creditare", a adaugat Popescu. Potrivit acestuia, daca 30% din venituri trebuie sa acopere atat imprumutul, cat si dobanzile si celelalte comisioane, atunci institutiile bancare vor fi nevoite fie sa diminueze nivelul dobanzilor (scade profitul), fie sa prelungeasca perioada de creditare, fie ambele.
Credit doar cu buletinul si... adeverinta de salariu
Deocamdata cele mai multe firme nationale care practica vanzarea in rate doar pe baza de buletin prefera sa nu comenteze restrictiile BNR si modul in care acestea le vor influenta. Cei care au acceptat totusi sa stea de vorba cu redactorii GdS nu s-au aratatat insa prea ingrijorati.
"La noi se fac mai putine credite doar cu buletinul. Nu cred insa ca noile norme BNR ne vor afecta prea tare", a spus unul dintre consultantii de credite ai reprezentantei unui lant national de magazine de electrocasnice. Acest lucru se datoreaza si faptului ca asa-numitul "credit doar cu buletinul" nu exclude nici acum obligativitatea realizarii unui venit stabil. "Pe langa rapiditate, facilitatea acestui credit consta in faptul ca beneficiarul sau nu mai trebuie sa completeze adeverinta de salariu. Firma si banca creditoare verifica insa clientul la locul de munca", a mai spus consultantul de credite. Banca va completa asadar actele de creditare in locul beneficiarului si ajuta astfel persoanele angajate la marile firme sa scape de drumuri si de perioadele mari de asteptare.