O afacere in domeniul serviciilor de investitii financiare pare sa aiba perspective frumoase dupa cum indica o analiza efectuata in ultimii trei ani. Statisticile arata ca piata de capital a crescut continuu si este in permanenta dezvoltare. Intermedierea tranzactiilor bursiere este cu atat mai atractiva cu cat, practic, sunt folositi banii clientilor.
Specialistii in domeniu sustin ca piata autohtona de capital are un potential mare de dezvoltare, desi la momentul actual o statistica a tranzactiilor bursiere la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) indica faptul ca ne situam cu mult in urma altor tari din Europa Centrala si de Est. Spre exemplu, in 2005 valoarea totala a tranzactiilor facute la BVB a fost de 2,2 miliarde de euro. Comparativ, in acelasi an, bursa din Budapesta a inregistrat tranzactii de 19,4 miliarde de euro, cea din Praga - 35 de miliarde de euro, iar cea din Varsovia - 49,5 miliarde de euro. Totusi, cifrele arata ca BVB a crescut foarte mult in ultimii trei ani. In 2004, valoarea tranzactiilor pe bursa a crescut cu 123% fata de anul precedent, iar in 2005 - cu 260% fata de anul precedent. Capitalizarea bursiera a crecut de la 2,99 miliarde de euro in 2003 la 15,31 miliarde de euro - in 2005, deci, de peste cinci ori. Cei care lucreaza in domeniu sustin, de asemenea, ca plasamentele in actiuni listate la bursa sunt acum mai profitabile decat depozitele bancare sau economiile in valuta.
"Noi consideram ca beneficiile aduse actionarilor au fost cu atat mai importante cu cat asistam la o reducere constanta a dobanzilor bancare, cat si la o depreciere a economiilor in valuta. Este mult mai convenabil sa cumperi actiuni. Am calculat ca in 2005 randamentul total mediu din actiuni a fost de 65%. Este vorba de castigurile din dividende, a diferentelor rezultate la tranzactionarea de actiuni si a majorarilor de capital", a precizat Cristinel Sandu Popescu, director SSIF VOLTINVEST SA Craiova, societate de servicii de investitii financiare.
Mai multe companii private pe bursa
Popescu este de parere ca piata de capital romaneasca are perspective frumoase de dezvoltare in urmatorii ani, in conditiile in care se incearca atragerea listarii la bursa a mai multor companii private: "In prezent, avem listate la bursa in principal fostele intreprinderi de stat. Nu sunt listate companii din sectorul serviciilor (care contribuie cel mai mult la constituirea produsului intern brut), telecomunicatiilor, distributiei etc. Spre exemplu, in sectorul bancar doar trei companii sunt listate la bursa. De asemenea, doar o singura companie de asigurari este tranzactionata din 42 existente. Atragerea pe piata de capital a companiilor private si a celor mentionate ar creste foarte mult atat valoarea, cat si volumul tranzactiilor".
Cei care lucreaza in domeniul pietei de capital sustin ca numarul relativ mic de participanti la tranzactiile bursiere este cauzat de reticenta oamenilor si de faptul ca acestia nu sunt familiarizati cu acest tip de plasamente. In 2005, media participarii lunare a fost de aproape 7.900 de persoane fizice si de 342 de persoane juridice. Sunt SSIF-urile afaceri profitabile? Cristinel Sandu Popescu spune ca da. Banii provin din comisioanele percepute la efectuarea de tranzactii, comisioane care depind de politica fiecarui SSIF. Totusi, trebuie tinut cont ca si investitiile sunt destul de importante. Conform legislatiei in vigoare, cel care vrea sa infiinteze o asemenea societate trebuie sa aiba un capital initial de minimum 125.000 de euro pentru a putea efectua tranzactii in numele clientilor. Pentru tranzactii si in nume personal, pragul minim este de 730.000 de euro. Apoi urmeaza investitiile in oameni, foarte importanti in acest gen de afacere. Un agent de bursa sau de servicii de investitii financiare trebuie sa aiba cel putin studii medii, sa nu fi fost condamnat pentru fapte penale in domeniul financiar sa fie absolventul unor cursuri organizate de institutiile autorizate. Agentii de bursa sunt platiti fie cu salariu fix, fie in functie de nivelul comisioanelor atrase in urma tranzactiilor.