Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va avea consecinte in general benefice pentru economia Romaniei, reiese dintr-un studiu realizat de Mediafax.
Printre avantajele mentionate de analistii economici se numara "impactul pozitiv asupra economiei romanesti in ceea ce priveste exporturile, investitiile straine directe si cresterea economica", sustine Radu Craciun, analist la ABN AMRO Bank Romania. Acesta a prezentat insa si unele dezavantaje ca inregistrarea unei usoare cresteri a inflatiei din cauza ajustarii unor preturi si majorarea deficitului bugetar ca urmare a platilor reprezentand contributia la bugetul Uniunii Europene si cofinantarea unor proiecte. Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, considera ca deficitul bugetar nu ar trebui sa depaseasca 2%. In plus, surplusul necesar pentru plata contributiei Romaniei si pentru cofinantarea proiectelor ar trebui asigurat printr-o colectare mai buna a taxelor si impozitelor, a aratat Daianu.
ßi estimarile acestuia cu privire la cresterea economica sunt optimiste. Astfel, ritmul de crestere a PIB se va mentine alert si dupa aderarea Romaniei la UE, adica va fi de 5-5,6% in 2007. In ceea ce priveste puterea de cumparare, ritmul dezinflatiei va fi incetinit, dar nu stopat, adauga Daianu.
Analistul ABN AMRO atentioneaza ca inversarea tendintei dezinflationiste, adica sa avem din nou inflatie, este mai periculoasa decat ratarea tintei stabilite. Aceasta pentru ca ar da "un semnal de inconsecventa".
Liviu Voinea, director la Grupul de Economie Aplicata (GEA), prezinta o alta consecinta benefica a integrarii, si anume faptul ca vom fi monitorizati suplimentar. Adica va exista o garantie impotriva abuzurilor, in special in ceea ce priveste politica de concurenta antitrust si modul de utilizare a fondurilor structurale", a explicat Voinea.

Impactul aderarii, resimtit deja

In opinia lui Voinea, impactul aderarii a fost resimtit deja, gradual, in anii precedenti, atat sub aspectul beneficiilor, cat si in ceea ce priveste costurile.
ßi asta pentru ca liberalizarea schimburilor comerciale si a contului de capital au inceput inca din 1995 si, respectiv, 2001, iar investitiile straine au crescut in ultimii trei ani, in asteptarea integrarii. Asa ca dupa 1 ianuarie nu se va intampla nimic deosebit, arata directorul GEA.

ßi UE crede in cresterea PIB

Raportul Comisiei Europene prezentat in plenul Parlamentului European reconfirma faptul ca Romania are o economie de piata functionala si ca politicile fiscale, monetare si salariale adoptate sunt cele potrivite. De asemenea, Comisia remarca excedentul de 1,5% din PIB in primele sase luni ale anului si continuarea procesului de dezinflatie. Este subliniat si faptul ca exista o crestere reala a salariilor, acoperita in mare masura de cresterea productivitatii.
Raportul consemneaza de asemenea progresele in colectarea impozitelor si imbunatatirea structurii acestora, precum si largirea bazei de impozitare.
"Am convingerea ferma ca previziunile referitoare la dublarea PIB in urmatorii 12 ani sunt realiste!", a declarat ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, prezenta la dezbaterea raportului la Strasbourg.