Numai 2,24% dintre IMM-uri au accesat pana acum fonduri europene. Dupa 1 ianuarie 2007, sectorul IMM trebuie sa absoarba miliarde de euro. In Dolj, aproape jumatate din cele peste 20.000 de IMM-uri sunt in diverse stadii de lichidare.
Analistii economici sustin ca intreprinderile mici si mijlocii nu sunt pregatite pentru momentul 1 ianuarie 2007. Pana acum, doar 2,24% dintre ele au accesat fonduri europene si finantari nerambursabile. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, cele mai afectate sectoare vor fi al textilelor si mineritului, iar cele mai mari sanse de supravietuire le au IMM-urile din sectorul serviciilor, mai sustin analistii. Procentul de accesare a fondurilor este foarte mic, avand in vedere ca imediat dupa aderare firmele trebuie sa fie pregatite pentru accesarea fondurilor structurale. In perioada 2007-2009, Romania are la dispozitie fonduri structurale in valoare de 11 miliarde de euro, la care se adauga alte opt miliarde de euro in perioada 2010 - 2013. Accesarea tuturor acestor fonduri depinde insa de capacitatea firmelor romanesti de a intocmi proiecte viabile. Analistii sunt sceptici si in ceea ce priveste capacitatea IMM-urilor de a supravietui in mediul concurential de pe piata libera a UE. Experienta altor state est-europene care au aderat la UE le da serios de gandit. In Ungaria si Polonia, dupa aderare au disparut cam jumatate din IMM-uri.
In ceea ce ne priveste, unele voci autorizate sustin ca dupa aderare circa 60% dintre firmele cu capital romanesc vor disparea de pe piata si vor aparea cu 70% mai multe firme cu capital strain, deoarece acestea vor sti sa foloseasca banii de la Bruxelles. Altele sunt de parere ca doar 20% dintre IMM-uri vor disparea.
Vizita de informare in Portugalia
Pana la confirmarea sau infirmarea acestor supozitii, IMM-urile autohtone incearca sa gaseasca solutiile optime pentru a face fata perioadei imediat urmatoare dupa aderare. Finantarile nerambursabile europene obtinute cu proiecte eligibile reprezinta o sansa pentru firmele autohtone de a tine piept concurentei straine de pe piata. In primul rand insa, mediul de afaceri local trebuie sa invete sa intocmeasca astfel de proiecte. In cursul saptamanii trecute, o delegatie romana formata din reprezentanti ai organizatiilor patronale a vizitat Portugalia, pentru a se informa in legatura cu modul in care aceasta tara a reusit sa atraga fonduri structurale importante din bugetul comun al UE. "Portugalia si Irlanda au accesat foarte multe finantari nerambursabile, prin intocmirea de proiecte viabile, asa ca am vrut sa vedem la fata locului cum functioneaza. Am vizitat, printre altele, un incubator de afaceri care a costat sase milioane de euro si un institut de formare profesionala, proiect in valoare de patru milioane de euro", a declarat Valentin Cristea, presedintele Consiliului Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CLIMM) din Craiova, unul dintre participantii la aceasta vizita de informare. Cristea sustine ca efortul integrarii in domeniul privat trebuie sustinut si de stat. "Ministerele lucreaza deja la elaborarea unui 'ghid de finantare' pentru IMM-uri din fondurile structurale. Noi am propus ca inainte de finalizarea acestor ghiduri sa fim consultati. Cred ca putem veni cu solutii pentru a face aceste finantari accesibile pentru firme. De asemenea, am propus sa facem simulari pe proiecte, pentru a fi pregatiti imediat dupa aderare", a mai spus presedintele CLIMM.
In afara de informare, oamenii de afaceri sunt de parere ca statul ar trebui sa acorde unele inlesniri celor care acceseaza fonduri structurale. Aceasta, deoarece IMM-urile romanesti nu ar avea puterea financiara sa suporte cheltuielile din fondurile proprii, pana ca acestea sa fie decontate din bugetul UE. Este vorba de parteneriate cu bancile, care sa acorde credite preferentiale acestor intreprinderi. "Se aude ca firmele vor primi un avans de doar 8%, urmand sa asigure finantarea proiectelor din fondurile proprii, cheltuielile urmand sa fie acoperite ulterior, din fondurile structurale. In aceste conditii, firmele care acceseaza fonduri structurale ar trebui ajutate prin perceperea unor dobanzi mai mici fata de creditele obisnuite. Ar trebui ca BNR sa dea un semnal in acest sens", a fost de parere Valentin Cristea.
Lichidari de nevoie
Situatia IMM-urilor din Dolj nu este tocmai roz. Conform criteriilor de incadrare in aceasta categorie, aproape toate firmele din judet pot fi considerate IMM-uri. O societate care are intre unul si noua angajati intra in categoria microintreprinderilor, cea care are intre noua si 49 de angajati este considerata intreprindere mica, iar cele care au intre 49 si 249 de angajati sunt incadrate la intreprinderi mijlocii. De asemenea, cifra de afaceri trebuie sa fie sub opt milioane de euro. Din datele furnizate de Oficiul Registrului Comertului (ORC) Dolj rezulta ca in judet sunt inregistrate peste 20.000 de firme. Aproape jumatate dintre ele sunt in diverse stadii de lichidare. Unele nu si-au depus bilanturile contabile pe cate doi ani, altele nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare sau nu si-au depus bilanturile contabile, riscand sa fie radiate. Cu toate acestea, de la inceputul anului 2006, in Dolj s-au inregistrat 697 de firme noi, dupa cum a precizat directorul ORC, Gheorghe Celea. "Este al treilea an in care media de firme noi se ridica la 200 pe luna. Raportat la numarul de inmatriculari, lichidarile voluntare nu reprezinta nici 10%", a precizat Celea. In ciuda acestui fapt, lichidarile si radierile de firme din cauza problemelor financiare sunt superioare inmatricularilor.
14 IMM-uri la mia de locuitori
Media in Uniunea Europeana este de 52 de IMM-uri la fiecare o mie de locuitori, in timp ce in Romania media este de numai 14 IMM-uri la mia de locuitori. Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din UE cuprinde peste 25 de milioane de firme si insumeaza aproximativ 100 de milioane de locuri de munca.