Prejudiciile aduse firmelor prin infractiuni economice s-au triplat in ultimii doi ani, ajungand la 5,7 miliarde de dolari, valoare de aproape trei ori mai mare decat cea din 2005, se arata in Studiul Global privind Infractionalitatea Economica realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Ponderea firmelor afectate s-a mentinut la circa 45%, se arata in acelasi studiu.
"Infractiunile economice raman una dintre cele mai importante probleme pentru mediul de afaceri din intreaga lume, indiferent de tara de origine, de sectorul de activitate sau de marimea companiilor. Dintre cele 5.428 de companii din 40 de state care au luat parte la realizarea studiului, peste 43% au declarat ca au fost victimele uneia sau mai multor infractiuni de natura economica in ultimii doi ani. Pierderile totale raportate de companiile intervievate se ridica la 4,2 miliarde de dolari, dar estimarile PwC indica un nivel de 5,7 miliarde de dolari daca se iau in calcul si pagubele firmelor care nu au putut cuantifica impactul financiar al fraudelor. Fata de editia anterioara a studiului, din anul 2005, numarul firmelor afectate de acest tip de infractiuni s-a redus cu doua procente, de la 45 la 43%. Regiunea Europei Centrale si de Sud-Est a fost singura care a inregistrat un avans al cazurilor de infractiuni de natura economica, numarul companiilor afectate crescand de la 47% in 2005 la 50%.
Celelalte regiuni au inregistrat scaderi sau stationari ale numarului de firme victime ale infractionalitatii economice. Cea mai mare reducere a fost intalnita in regiunea Africa - de la 77 la 52%.
In Europa de Vest, 38% dintre companiile respondente au raportat infractiuni, fata de 42% in 2005. In categoria infractiunilor economice, specialistii PwC includ, printre altele, cazurile de spalare a banilor, coruptie, inselaciune, furt de bunuri din companie, piraterie, spionaj economic, raportari financiare incorecte.
Nicio industrie nu e ocolita de infractiunile economice
Studiul este efectuat o data la doi ani si a fost realizat in perioada aprilie-iulie 2007, prin intervievarea managerilor din peste 5.400 de companii din 40 de state. In Romania au fost intervievate 77 de firme. In cele mai multe cazuri, persoanele care comit acest tip de infractiuni sunt barbati, cu varste cuprinse intre 31 si 40 de ani si studii universitare sau preuniversitare. Jumatate dintre acestia au fost angajati ai companiilor pagubite, iar o treime au ocupat pozitii superioare de management. Din totalul companiilor afectate, cele mai multe, respectiv 62%, sunt firme mari, iar 36% sunt societati de mici dimensiuni. De asemenea, studiul arata ca nicio industrie nu este ocolita de astfel de infractiuni, primele locuri fiind ocupate de companiile de asigurari si din sectorul de retail si de bunuri de consum, cu 57% din numarul total, fiind urmate de firmele din domeniul guvernamental si public - 54%, servicii financiare - 46% si sectorul auto - 44%. Circa 30% dintre participantii intervievati au fost victimele furturilor din companii, in timp ce actele de coruptie si mita reprezinta 13%. Fraudele contabile au fost raportate de 12% din firme, iar cazurile de spalare de bani de 4%. Un procentaj important dintre respondenti, respectiv 15%, au indicat ca infractiune furturile de proprietate intelectuala.
Cazurile de coruptie sunt mai intalnite in Europa Centrala si de Est, la 18% din companii, Africa (28%), Asia si Pacific (14%) si in America Centrala si de Sud (11%).
Cu toate acestea, reprezentantii companiilor sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia infractiunilor economice in urmatorii ani. Astfel, doar 11% din companiile intervievate considera ca vor fi victime ale infractiunilor de tip economic in urmatorii cinci ani. Aceasta reflecta o crestere a increderii companiilor in sistemele proprii de management al riscului.