Inflatia anuala a urcat la 8,63% în martie, în crestere cu 0,66 puncte procentuale fata de luna trecuta, fiind cea mai ridicata valoare a acestui indice din ultimii doi ani. Cauza o reprezinta scumpirea serviciilor, mai ales a celor de telefonie si a combustibililor, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). Si acesta poate sa nu fie cel mai mare nivel înregistrat pentru acest an, daca tinem cont de faptul ca în luna aprilie sunt Sarbatorile Pascale, când riscul de accelerare a consumului este foarte ridicat. Analizând evolutia preturilor în ultimele 12 luni, în intervalul martie 2007 - martie 2008, cel mai mult au crescut cele la alimente, cu 10,82%, urmate de tarifele la servicii, care s-au majorat cu 10,69%, în timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,91%, arata datele publicate de INS.
În luna martie a acestui an, din categoria bunurilor alimentare cel mai mult s-au scumpit citricele, cu 6,77% fata de luna februarie, fructele si conservele din fructe, cu 3,9%, uleiul comestibil, cu 3,44%, brânza, între 2,1 - 2,3%, în functie de sortiment. Nici pâinea si nici carnea nu au fost ocolite de majorari de preturi, acestea sporind în medie cu 0,5%.
De la începutul acestui an, în cosul de consum al românilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cântaresc 17,8%.