Economia romaneasca se afla inca in faza de inceput in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a capitalului, iar gradul de indatorare publica se reduce pe an ce trece. In ultimii ani, datoria publica a scazut semnificativ, ajungand de la 31,3% din Produsul Intern Brut (PIB), cat era in 2000, la aproximativ 22,6% din PIB cat s-a inregistrat la 30 iunie 2004. "Noi suntem departe de a folosi acel plafon maxim de indatorare stabilit prin lege", a declarat ieri Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Maximul admis prin Tratatul de la Maastricht arata ca orice tara se poate indatora pana la 60% din PIB. Gherghina a mai explicat cresterea tintei de inflatie de la 6 la 7% pentru anul 2005 prin faptul ca estimarea initiala nu luase in calcul o crestere atat de accentuata a pretului titeiului. Dar explicatia lui Gherghina referitor la o posibila nerespectare de catre Romania a acordului semnat cu Fondul Monetar International (FMI), prin care ne-am angajat la o tinta de inflatie de 6% in 2005, este de-a dreptul bizara.
El a declarat ca FMI are in continuare incredere in Romania ca va avea o inflatie de 6% in 2005, dar ca autoritatile "din prudenta" au inclus in proiectul de buget pe 2005 o inflatie de 7%. Pe de alta parte, dupa cum a mai spus secretarul de stat din MFP, la aceasta stabilire a tintei de inflatie s-a luat in calcul un pret al titeiului cotat la bursele internationale de aproximativ 50-55 de dolari/ baril. Inflatia prognozata pentru sfarsitul acestui an in acelasi proiect de buget este de 9,3%, urmand ca in 2008 sa ajunga la 3,0%.
Cat despre deficitul bugetar prognozat pentru anul viitor acesta va fi de 1,54% din PIB.