Preturile au crescut in medie in noiembrie cu 1,09% fata de octombrie, cand au avut o crestere de doar 0,21%, potrivit Institutului National de Statistica (INS). In pofida acestor majorari de preturi, rata anuala a inflatie s-a redus de la 4,8% la 4,67%, atingand astfel cel mai mic nivel din '89 incoace.
Inflatia a fost generata de scumpirea preturilor la alimente, gaze naturale si energie termica. Astfel, cel mai mult au crescut preturile marfurilor nealimentare, care s-au scumpit cu 1,23%, contribuind astfel cu 0,54 puncte la cresterea inflatiei. In aceasta categorie intra majorarea de 17,5% a preturilor la energie termica si de 5,7% la gaze. Preturile alimentelor au urcat cu 1,29%, avand o contributie de 0,5 puncte la cresterea generala a preturilor, in timp ce tarifele serviciilor au urcat doar cu 0,3%. In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat scumpiri importante la oua, de 23,5%, la legume si conserve de legume, de 2,8%, la fructe proaspete de 2%, la paine si produse de franzelarie de 1,7% si la grupa lapte si produse lactate de 0,9%. Evolutia tarifelor la servicii a fost influentata de cresterea tarifelor la transport feroviar de 7,8%, de scumpirea costurilor de intretinere cu apa, canal, salubritate de 2,6% si de cresterea tarifelor din zona igienei si cosmeticii cu 0,5%.

Ieftinirile au echilibrat inflatia

Au existat insa si ieftiniri care au estompat din efectele scumpirii gazelor si energiei termice. Spre exemplu, pretul zaharului a scazut cu 2,1%, iar citricele si alte fructe meridionale au fost mai ieftine cu 1,3%. Scaderi importante s-au inregistrat si la serviciile de telefonie, de 1,4%. Plata cazarii in unitati hoteliere s-a redus si ea cu 0,1 procente. Evolutia inflatiei prezentata de INS adevereste previziunile Bancii Nationale a Romaniei care plaseaza rata inflatiei la sfarsitul acestui an la 4,7%.