Valoarea exporturilor doljenilor a crescut anul acesta cu peste sapte milioane de euro. Pe fondul deprecierii leului în raport cu celelalte monede, importurile au cunoscut o scadere considerabila.
În primele cinci luni ale acestui an, valoarea exporturilor de bunuri la nivelul Doljului a depasit 173 de milioane de euro, ceea ce reprezinta 1,3% din valoarea exporturilor României din perioada respectiva. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, se observa o crestere cu aproximativ 7,58 milioane de euro. Procentual, exporturile au înregistrat o majorare de 4,6%. „Produsele industriale au reprezentat 96,3% din exporturi, iar produsele din agricultura si silvicultura, numai 3,7%“, a declarat Mariana Tanase, directoarea executiva a Directiei Regionale de Statistica (DRS) Dolj.

Oltul, campion la exporturi

Conform informatiilor de la DRS, în cadrul judetelor din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, în ceea ce priveste exportul de marfuri, Doljul este pe locul trei, dupa Olt si Vâlcea.
„La nivelul regiunii, exporturile de marfuri au înregistrat cea mai ridicata valoare (de aproximativ 540 de milioane de euro), în judetul Olt“, se arata într-un comunicat emis de DRS Dolj, potrivit caruia cea mai scazuta valoare a exporturilor din regiune s-a înregistrat în Gorj (14 milioane de euro).
În total, exporturile de marfuri realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia în primele cinci luni ale anului au fost de peste un miliard de euro.
Grupa metalelor comune si a articolelor din acestea a reprezentat 32,5%; cea a materialelor plastice, cauciucului si articolelor din acestea, 18,8%; iar mijloacele de transport, 16,3%. În ceea ce priveste masinile, aparatele si echipamentele electrice, aparatele de înregistrat sau reprodus sunetul si imaginile acestea au reprezentat 12,5%, fiind urmate de materiile textile si articolele din acestea cu 7,4% din totalul exporturilor din regiune.
   
Doljenii au importat mai putin decât anul trecut

Deprecierea monedei nationale a condus în Dolj la o scadere a importurilor, mai ales ca importatorii sunt nevoiti sa scoata mai multi lei din buzunar pe produse ale caror preturi în euro au ramas neschimbate.
„Importurile de bunuri (CIF) derulate în perioada 1 ianuarie - 31 mai 2008 au fost de peste 212 milioane de euro, cu 1,8% mai putin decât în aceeasi perioada a anului trecut“, a precizat Mariana Tanase, care a explicat ca ponderea importurilor de bunuri din judetul Dolj în cadrul Regiunii de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia a fost de 33,3%. Cele mai importante importuri ale doljenilor au fost de masini, aparate si echipamente electrice. Comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut, nivelul acestora a scazut însa cu 0,6% (aproximativ 426.000 de euro).

Primii si la importuri

La nivel regional, importurile de marfuri au înregistrat cea mai ridicata valoare, tot în judetul cu cele mai multe exporturi, adica în Olt, iar cea mai scazuta valoare în Gorj. Potrivit celui mai recent buletin al Directiei de Statistica Dolj, importurile derulate în primele cinci luni ale anului, la nivelul regiunii, au fost de 637 de milioane de euro. „Acestea au fost realizate cu preponderenta în judetele Olt (34,9%), Dolj (33,3%) si Vâlcea (22,0%)“, a explicat Mariana Tanase. În perioada analizata, judetul Mehedinti a derulat importuri în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro (6,5%), iar judetul Gorj, în valoare de doar 20 de milioane de euro (3,3%).