Din acest motiv, Monica Macovei a precizat ca trebuie instituite masuri legislative si institutionale care sa clarifice rolul parchetelor in a combate si pedepsi criminalitatea. in acest context, ministrul Justitiei a explicat ca vocile care sustin ca prin eventuale astfel de reglementari se incearca o subordonare la nivelul Ministerului Justitiei a celor doua institutii fac asta fie din nestiinta, fie din rea credinta. "Guvernul trebuie sa poata cere socoteala despre cum se lupta cu criminalitatea. Nu este vorba despre o interventie pe dosar. Trebuie un sistem care poate face o auditare a activitatii Parchetului ", a spus Monica Macovei, explicind ca, din contra, se mareste independenta acestora. Aceasta si pentru ca independenta procurorului este una dintre masurile prevazute in strategia de combatere a coruptiei si cea privind reforma sistemului judiciar, din dorinta de a se intari pozitia acestora in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii si, nu in ultimul rind, pentru a se elimina influenta politica asupra activitatii acestora.
in acest moment, procurorii ierarhic superiori sau parchetele pot lua dosarele de la procurorii sau parchetele ierarhic inferioare. Monica Macovei a spus ca se doreste eliminarea aceste prevederi, care permit "miscarea dosarelor ". "Vrem sa intarim autonomia si independenta procurorului care lucreaza. Aceste miscari vor fi posibile doar pe baza unor criterii obiective ", a declarat Monica Macovei.

Premierul nemultumit de activitatea PNA

Guvernul sustine fara rezerve lupta impotriva coruptiei declansata de ministrul Justitiei, Monica Macovei, dar exista o anumita ingrijorare in legatura cu "incercarile de autoprotejare ale sistemului ", care face ca lupta impotriva coruptiei sa fie marcata "de o ineficienta cronica ". Premierul Tariceanu a declarat ca nu se poate vorbi despre coruptie fara corupti si ca, din acest punct de vedere, este nemultumit de felul in care lucreaza institutiile care ar trebui sa lupte cu acest flagel. "Atita vreme cit Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie (PNA) nu au adus dovezi concrete in privinta unor cazuri de coruptie nu vom putea considera ca isi fac corect datori ", a spus primul ministru, precizind ca din acest punct de vedere i-a cerut ministrului Justitiei sa persevereze in actiunile sale, mai ales ca exista vointa politica pentru eradicarea coruptiei in Romania. "Ministrul Monica Macovei, a spus premierul, s-a angajat intr-o lupta extrem de curajoasa cu tarele sistemului si vad cu ingrijorare cum acesta incearca sa se autoprotejeze; dar doamna ministru are tota sustinerea politica din partea Guvernului in aceasta lupta, care nu va fi usoara, si care va trebui sa se soldeze cu finalizarea unor dosare importante si nu cu explicatii care tin loc de solutii ", a conchis Tariceanu.