Producatori, importatori de autoturisme si distribuitori autorizati ai acestora, in numar de 37, vor primi in total 37,73 de milioane de lei pentru derularea celei de a doua etape a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, care va incepe azi, 1 octombrie, si se va incheia pe 12 decembrie, potrivit Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Suma, necesara pentru achizitionarea a 12.576 de autoturisme noi, a ramas nedistribuita din prima etapa a programului "Rabla" si a fost repartizata producatorilor, importatorilor de autoturisme si distribuitorilor autorizati ai acestora, care au utilizat cel putin 80% din suma contractata in prima etapa. Redistribuirea sumelor ramase neutilizate, derulata in intervalul 1 iulie-25 septembrie 2008, a fost aprobata in sedinta Comitetului Director al Administratiei Fondului pentru Mediu, intrunita pe 26 septembrie. Conform prevederilor OUG nr. 55/2008 privind reluarea pentru anul 2008 a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national si Ordinului Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr. 535/2008 pentru aprobarea Instructiunilor privind modalitatile de aplicare a OUG nr. 55/2008, in etapa a II-a au ramas in Program cei care au utilizat cel putin 80% din suma contractata anterior.
Persoanele interesate de achizitionarea unui autoturism prin acest program vor avea de ales intre marcile Citroën, Mazda, Daewoo, Fiat, Ford, Hyundai, Mitsubishi, Kia, Opel, Chevrolet, Peugeot, Nissan, Honda, Lada, Suzuki, Toyota, Subaru, Škoda, Seat, Audi Volkswagen. In anul 2008, pentru implementarea acestui program a fost alocata, din Fondul pentru mediu, suma de 120 de milioane de lei, pentru scoaterea din uz a 40.000 de autoturisme, din care s-a utilizat in prima etapa suma de 73.953.000 de lei, aferenta achizitionarii a 24.651 de autoturisme.
Potrivit OUG privind reluarea pentru anul 2008 a programului de stimulare a innoirii parcului auto national, orice proprietar sau mostenitor al unui autoturism uzat avand o vechime de cel putin 12 ani de la anul fabricatiei, aflat in stare de functionare, si a carui prima inmatriculare in Romania a avut loc pana la data de 31 decembrie 2006, inclusiv, poate beneficia de o prima de 3.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou. Proprietarul autoturismului vechi trebuie sa se decida ce masina doreste sa-si achizitioneze si, in consecinta, sa se inscrie la unul dintre producatorii validati. Acesta ii elibereaza o nota de acceptare valabila 30 de zile calendaristice de la eliberare - aceasta reprezentand dovada inscrierii in program. Valabilitatea notei de acceptare nu trebuie sa depaseasca data de 5 decembrie.
Autoturismele noi comercializate in cadrul programului "Rabla" pot fi achitate integral sau in rate, nefiind permisa achizitionarea in sistem leasing.