Incepand cu luna mai, vor putea fi depuse primele proiecte care pot fi realizate de firme romanesti si de autoritatile locale cu ajutorul
fondurilor europene nerambursabile post-aderare. La ora actuala,
Uniunea Europeana ofera bani
pentru dezvoltarea de afaceri,
dezvoltarea IMM, sprijin pentru start-up, dezvoltarea tehnicilor de management si marketing.
Patronatul din Industrie, Servicii si Comert Bihor ne-a comunicat ca un lucru mult asteptat de firme este finantarea investitiilor in infrastructura de productie. Totodata, se va finanta dezvoltarea resurselor umane si, nu in ultimul rand, vor veni bani pentru protectia mediului, pentru proiecte in turism si pentru dezvoltarea serviciilor. Procedura de aprobare a unui proiect dureaza minimum 60 de zile, insa orice cheltuiala facuta incepand cu 1 ianuarie este decontabila in cazul in care proiectul este aprobat. In general, aceste cheltuieli sunt reprezentate in studiul de fezabilitate obligatoriu. Finantarile sunt nerambursabile. Totusi va fi nevoie de o contributie proprie a solicitantului, de circa 20-30% din valoarea totala a proiectului. Spre deosebire de PHARE si de ISPA, Fondurile Structurale si de Coeziune opereaza pe principiul rambursarii, asa cum s-a intamplat in cadrul programului SAPARD. Beneficiarii finali efectueaza plata furnizorilor de lucrari sau de servicii din fonduri proprii, iar ulterior, pe baza facturilor platite si a ordinelor de plata, se solicita rambursarea cheltuielilor efectuate.
Unele fonduri se dau pentru sprijinirea initiativelor antreprenoriale locale. Un scop al UE este sprijinirea financiara a companiilor pentru a face investitii in metode moderne de realizare a afacerilor. Ministerul Integrarii a publicat, la sfarsitul anului trecut, o lista de activitati eligibile indicative cum ar fi: achizitia de metode moderne de productie, procesare si de comercializare; achizitia de echipamente cu scopul imbunatatirii procesului de productie; investitii in sisteme IT (programe si echipamente); aplicarea inovarii si tehnologiilor in activitatile curente ale intreprinderii; diversificarea serviciilor de consultanta oferite catre companii (de exemplu, marketing, managementul de proiect, finante, promovare sau e-business). De asemenea, exista activitati eligibile legate de crearea si imbunatatirea structurilor de sprijinire a afacerilor (parcuri industriale, parcuri stiintifice si tehnologice). Potrivit Ministerului Integrarii, acestea sunt: construirea, expansiunea si/sau renovarea constructiilor; reabilitarea/dezvoltarea retelelor interne de strazi; crearea/dezvoltarea retelelor de utilitati; infrastructura pentru tehnologii informationale; achizitii de echipamente moderne si de noi tehnologii; promovarea utilizarii tehnologiilor TIC.
Etapele prin care trece proiectul
Ministerul Finantelor Publice a publicat etapele prin care trece proiectul pana la aprobare: pasul 1: beneficiarii eligibili completeaza cererea de finantare si anexele solicitate de Autoritatea de Management. Exista un model unic de cerere de finantare pentru toate cele trei instrumente structurale, cu anexe diferentiate pe fiecare fond in parte; pasul 2: cererea de finantare este transmisa Organismului Intermediar/Autoritatii de Management; pasul 3: se cerceteaza conformitatea administrativa a cererii de finantare, in concordanta cu procedurile interne ale fiecarei autoritati de management; pasul 4: dupa verificarea conformitatii adminis- trative urmeaza verificarea eligibilitatii proiectului. Criteriile de eligibilitate a proiectelor sunt prezentate in Programul Complement si trebuie aprobate de Comitetul de Monitorizare; pasul 5: evaluarea tehnica si financiara a proiectului; pasul 6: selectarea proiectului conform criteriilor aprobate de Comitetul de Monitorizare; pasul 7: aprobarea proiectului si semnarea contractului de finantare.
"Pachetele" de bani
Sunt trei tipuri de fonduri prin care vin banii europeni, cel mai important pentru firmele private fiind cel de dezvoltare. Domeniile si activitatile finantate prin fonduri structurale variaza de la investitii in productie pana la servicii sociale. Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) este fondul structural prin care se finanteaza investitii in sectorul productiv, infrastructura, educatie, sanatate, dezvoltare locala si IMM. Fondul Social European (FSE) este fondul structural destinat politicii sociale a UE, care sprijina masuri de ocupare a fortei de munca si de dezvoltare a resurselor umane. Fondul de coeziune este instrumentul structural care finanteaza proiecte specifice privind infrastructura de mediu si de transport.
Importanta studiului
de fezabilitate
Este indicat ca studiul de fezabilitate sa fie primul pas in cererea de finantare a unui proiect. ADR analizeaza si evalueaza proiectul si, daca il aproba, va solicita proiectul tehnic. Solicitantul are la dispozitie 5-6 luni pentru depunerea acestuia. Odata verificata concordanta cu studiul de fezabilitate si cu emiterea unei opinii tehnice, Agentia de Dezvoltare Regionala da avizul favorabil finantarii proiectului si cere de la Autoritatea de Management decizia de incheiere a contractului cu beneficiarul. Inainte de a da aceasta decizie, Autoritatea de Management isi trimite expertii pe teren, pentru a studia oportunitatea proiectului propus.
In Ghidul solicitantului sunt prezentate toate informatiile necesare unui solicitant pentru a pregati documentatia necesara accesarii fondurilor, inclusiv for- matele-standard pentru cererea de finantare, criterii de eligibilitate si de evaluare, legislatia relevanta etc. De asemenea, in ghid sunt prezentati pasii procedurali pe care un proiect ii parcurge in procesul de evaluare, pana la decizia de finantare a acestuia.