Pretul petrolului a scazut luni sub 100 dolari pe baril, la minimul ultimelor sase luni, deoarece raportarile preliminare indica pagube nesemnificative in urma trecerii uraganului Ike prin zona instalatiilor petroliere din regiunea Golfului Mexic. Totusi, scaderea a fost limitata de prudenta traderilor din piata, care au preferat sa astepte rezultatele inspectiilor oficiale la rafinariile din Texas inainte sa faca miscari majore. Totodata, deprecierea barilului a fost temperata de turbulentele puternice din sectorul financiar, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers si-a anuntat falimentul, iar cea mai mare institutie de brokeraj din lume, Merrill Lynch, va fi preluata de Bank of America pentru a nu intra in situatie de insolventa.
Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in octombrie, a scazut pana la ora 2:23 GMT cu 2,14 dolari, respectiv 2,1%, la 99,04 dolari pe baril. In acelasi timp, cotatia titeiului Brent, de referinta la bursa londoneza, s-a depreciat cu 1,73 dolari, la 95,85 dolari pe baril.
Preturile pe piata americana s-au redus duminica, in timpul unei sesiuni speciale derulate la New York din cauza uraganului Ike, pana la cel mai scazut nivel din 26 februarie pana in prezent, respectiv 98,46 dolari pe baril. "Vanzarea masiva (de contracte futures cu petrol - n.r.) a fost cauzata, partial, de pagubele nesemnificative produse la instalatiile petroliere, precum si de temerile crescande privind economia. S-au petrecut lucruri spectaculoase la Lehman si Merrill, iar presiunile din sistemul financiar declanseaza discutii privind perspectivele de crestere economica, prin urmare temeri in ceea ce priveste cererea de carburanti", a aratat un analist australian.
Pretul petrolului a scazut constant de la recordul de peste 147 dolari pe baril atins la mijlocul lunii iulie, in prezent tranzactionandu-se la 32% sub cotatia istorica.