Barilul de petrol a atins in ultimele patru luni valori-record. Astfel, de la nivelul maxim de 78 de dolari inregistrat in iulie, pretul unui baril de petrol a scazut sub 58 de dolari in aceasta luna. Reducerea preturilor de la burse nu se reflecta insa in aceeasi proportie si in pretul carburantilor de la pompa. Cu toate acestea, in perioada 15 august-15 septembrie, pretul benzinei a inregistrat cel mai accentuat declin din ultimii peste zece ani la nivel european. Un club al conducatorilor auto apreciaza insa ca reducerile de pret puteau fi mai mari, daca nivelul accizelor platite pentru combustibil nu ar fi asa de ridicat.
In timp ce pretul barilului a scazut cu peste 30% si pretul achitat pentru un litru de benzina in cazul unei achizitii angro, a scazut cu aproximativ 40%, pretul de retail al benzinei a scazut doar cu pana la 16%. De aceasta reducere, cea mai mare din Europa, au beneficiat grecii, care platesc acum 91 de centi pe litru de benzina. ßi francezii platesc cu 12,7% mai putin, adica 1,12 euro pentru un litru de benzina.
Nemtii au ieftinit benzina cu 8% la finele lui august, acestia platind 1,24 euro pe litru. De remarcat ca doua treimi din acest pret este reprezentat de accize.
In ceea ce priveste reducerile de pret pentru consumatorii romani, chiar ieri Rompetrol a anuntat o noua ieftinire de 7 bani pe litrul de benzina si motorina. Insumate, reducerile aplicate la pretul carburantilor de catre companiile petroliere din Romania nu depasesc insa 5%. Procentul este mic in comparatie cu celelalte state europene, cu atat mai mult cu cat peste 40% din consum este alimentat din productia interna, neafectata de fluctuatiile internationale.

Pretul petrolului, din nou in crestere

Analistii apreciaza ca pretul petrolului va creste, din cauza ca Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va reduce productia de petrol cu un milion de barili zilnic. Iar acest lucru s-a intamplat deja ieri, cand pretul petrolului a crescut cu aproape 1%, depasind 60 de dolari pe baril. Intre statele membre OPEC exista deja un consens in privinta reducerii productiei si chiar s-a trecut la fapte. Astfel, dupa ce Arabia Saudita a anuntat ca va opera reduceri de 300.000 de barili pe zi, si Algeria a fost de acord sa scada productia. Alte state exportatoare de petrol, ca Venezuela si Nigeria, au redus din valoarea cantitatilor livrate la export cu 5%, respectiv cu 50.000 de barili zilnic. Un oficial venezuelean estima ca nivelul livrarilor de pe piata mondiala de petrol depaseste cererea cu 500.000 de barili pe zi.

Coca-Cola, de doua ori mai scumpa decat petrolul

Directorul unei companii petroliere din Italia, citat de Mediafax, sustine ca nivelul de 60 de dolari pe barilul de petrol nu este foarte ridicat, intrucat valoreaza cat jumatate de baril de Coca-Cola.
Acesta apreciaza ca, indiferent de pretul petrolului, Occidentul poate supravietui, consumatorii vor conduce in continuare SUV-uri si aerul conditionat va fi la fel de puternic in restaurantele americane, incat clientii vor fi nevoiti sa stea cu haina pe ei.