Procesul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va continua cu cei patru ofertanti care au mai ramas in cursa. Aceasta dupa ce una dintre insti-tutiile interesate de CEC, banca belgiano-franceza Dexia, s-a retras din competitie, potrivit unui comunicat al comisiei de privatizare. Asa ca cei ramasi in cursa, Natio-nal Bank of Greece, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen, au ca data-limita pentru depunerea ofertelor finale angajante ziua de 17 iulie. Urmatoarea etapa a procesului de privatizare o constituie depunerea ofertelor finale financiare, dupa care comisia de privatizare va lua o decizie.
Departajarea se va face intre primele doua institutii care prezinta cea mai buna oferta. Un al treilea competitor va fi admis la selectarea finalistilor, daca detine un punctaj cu cel mult 10% sub prima oferta. Dupa selectarea finalistilor, respectiv primele doua sau primele trei banci cu punctajul cel mai mare, se va trece la etapa ofertelor imbunatatite. Aceasta etapa se va desfasura la mijlocul lui august. In ceea ce priveste anuntarea castigatorului licitatiei, aceasta va avea loc la mijlocul lui septembrie.
Reamintim ca prin acest proces statul vinde un pachet de 69,9% din actiunile CEC unei institutii financiar-bancare inter-nationale. Mai trebuie spus ca in acest pachet este inclusa si cota de 9,9% din actiuni, care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea. Dupa vanzare insa, contravaloarea acestei cote va fi transferata Fondului.
In ceea ce priveste salariatii si pensionarii care au lucrat la CEC, acestia pot cumpara procentul de 5% din actiuni, care le revine. Mai trebuie mentionat ca Guvernul va avea drep-tul sa decida in orice moment suspendarea sau intrerupe-rea procesului de privatizare a CEC.