Craiovenii nu se grabesc sa-si asigure locuintele impotriva dezastrelor. La cinci zile de la punerea in aplicare a legii, in Banie asiguratorii nu au emis nici o polita de asigurare obligatorie a locuintei.
Craiovenii nu s-au aratat interesati sa-si asigure locuinta, desi, incepand cu 15 iulie, acest gen de polita a devenit obligatorie prin lege. Cei interesati o pot gasi la adresa www.1asig.ro/Legea-privind-asigurarea-obligatorie-a-locuintelor-articol-13,23-29835.htm. Drept urmare, nici una dintre sucursalele companiilor de asigurare nu au pus in vanzare polita care acopera urmatoarele riscuri: cutremure, inundatii si alunecari de teren. In fapt, nici unul dintre cei 13 asiguratori locali nu prea este pregatit sa incheie astfel de contracte.
"Populatia are la indemana sase luni pentru a incheia aceasta polita PAD, asadar craiovenii nu s-au grabit din primele zile sa faca aceste asigurari. Vom aplica diverse politici de vanzare prin care vom veni noi catre populatie. Eu consider ca si proprietarii care au o polita facultativa, cum este cazul celor care si-au achizitionat locuinta cu credit bancar, trebuie sa incheie si asigurarea obligatorie, adica o combinare a celor doua polite", sustine reprezentantul sucursalei Carpatica Asig.
Alti asiguratori spun ca, desi ar dori sa puna in aplicare legea, mai exista multe de lamurit cu privire la metodologia de aplicare. Fiindca legea ar fi fost "programata" sa isi produca efectele abia din anul urmator, dar a fost grabita de efectele inundatiilor din tara si are destule lacune.
"Nu am vandut nici o polita de asigurare obligatorie. Mai sunt de lamurit cateva aspecte cu privire la normele tehnice de subscriere a politei de asigurare obligatorie a locuintei. Cum ar fi coexistenta unei asigurari facultative cu cea obligatorie. In mod cert asigurarea obligatorie nu poate acoperi valoarea unui imobil distrus in urma unor dezastre naturale, dar nici despagubirile din doua parti nu sunt corecte, pentru ca in asigurari exista un principiu: nu te poti imbogati din asigurari. Cu certitudine cei care au asigurare facultativa nu sunt obligati sa o incheie pe cea obligatorie, decat dupa expirarea celei dintai. Nu vor putea incheia aceasta polita cei care au ridicat o casa intr-o zona deja interzisa, pentru ca prezinta risc ridicat, de exemplu, de inundatii. La incheierea asigurarii nu este necesar titlul de proprietate", a declarat Bogdan Lazar, sef Serviciu asigurari, sucursala Ardaf.
Exista chiar in randul asiguratorilor voci care contesta prima de asigurare si cer un pret mai mare. Unul dintre motivele amanarii aplicarii legii mai bine de trei ani a fost legat de nemultumirea asiguratorilor, care si-ar fi dorit un cost standard mai mare de zece, respectiv 20 euro/an. Prin urmare, este posibil ca de anul urmator sau dupa numai cateva luni, pretul politelor obligatorii sa se majoreze.

Pretul primei este dat de materialul de constructie

Costul unei polite de asigurare este diferentiat in functie de materialul din care este construit imobilul. Daca este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, pretul este de zece euro pe an pentru o despagubire de 10.000 de euro. Daca are o structura de rezistenta din beton armat, metal sau lemn sau cu peretii exteriori din piatra, caramida arsa sau materiale rezultate in urma unui tratament chimic sau termic, costul este de 20 euro/an si o despagubire de 20.000 de euro. Polita PAD se incheie pe o perioada de 12 luni dupa care se reinnoieste in fiecare an, pana la momentul in care constructia isi pierde destinatia de locuinta.
In Craiova, incheierea unor astfel de asigurari se poate face numai la companiile care au semnat actele de constituire a PAID (Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor). Acestea sunt: Astra, Platinum Romania, Groupama Asigurari, ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins, Generali si Grawe Romania.