In ciuda zvonurilor potrivit carora “sistemul bancar va fi paralizat“ in perioada 29 iunie-4 iulie, in contextul trecerii la leul nou, vor fi si banci care nu vor rupe legatura cu clientii. Astfel, chiar daca nu se vor efectua operatiuni ce implica fluxuri monetare, bancile comerciale vor lucra cu publicul, unele dintre ele fie si numai pentru consiliere. E adevarat ca bancomatele nu vor functiona, de la caz la caz, pana la 24 de ore, dar despre denominare nu se stie de ieri, alaltaieri. Drept urmare, cei care sunt dependenti de acest sistem de plata trebuie sa-si scoata din timp banii necesari zilelor de pauza bancara.
Chiar daca 30 iunie si 1 iulie au fost declarate zile nebancare, prin decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR), avand in vedere ca se va trece la leul nou, principalele banci comerciale vor avea unitati deschise pentru clienti. De pilda, Banca Comerciala Romana (BCR) va asigura in perioada 29 iunie - 2 iulie (in timpul programului de lucru cu clientii) efectuarea unor operatiuni care nu implica fluxuri monetare. Astfel, printre serviciile ce vor fi disponibile in aceste zile se numara si consilierea clientilor ori acceptarea cererilor de emitere carduri, a conventiilor de plata a facturilor.
In ceea ce priveste functionarea ATM-urilor si a POS-urilor, acestea vor fi intrerupte la 30 iunie, de la 8.00 dimineata, timp de cel mult 24 de ore. De a doua zi, 1 iulie, 150 de bancomate din toata tara vor elibera bancnote de 10 lei, 50 de lei si 100 de lei.
HVB Bank va lucra cu publicul la 30 si 1 iulie. Desi nu se vor putea procesa operatiuni, clientii vor putea depune cereri de credit, de emitere de carduri, de deschidere de cont, precum si instructiuni de plata. Totusi, acestea vor fi procesate la 4 iulie.
La 30 iunie, ora 15.00, si 1 iulie, ora 0.00, ATM-urile din reteaua bancii Alpha Bank nu vor functiona, potrivit institutiei.
Inainte de inchiderea programului de lucru cu clientii, pentru fiecare client se vor elibera extrase de cont cu soldul actualizat pentru toate conturile active atat in lei vechi (fara rotunjire), cat si in lei noi (incluzand rotunjirea si conversia). Totodata, in perioada 29 iunie- 4 iulie, sistemele de Electronic Banking (Alphaline) si de Internet Banking (Alpha Click) vor fi inoperabile, astfel incat clientii bancii au fost rugati sa ia masurile necesare pentru a preveni eventualele dificultati aparute din cauza acestui interval in care nu vor putea fi efectuate operatiuni bancare.

CEC nu va lucra cu publicul la 30 iunie

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) nu va lucra cu publicul la 30 iunie, desi procesul de adaptare a sistemului informatic a fost incheiat. Oficialii CEC spun ca adaptarea sistemului informatic intern al institutiei la cerintele denominarii a fost mult mai complicata decat la o banca comerciala de dimensiuni mici, pentru ca CEC are o retea informatica destul de intinsa.
Banca Transilvania va efectua la 1 si 2 iulie activitati de adaptare a sistemului informatic la noile reguli impuse de denominare, urmand sa-si modifice programul.
La 29 iunie, banca va avea program normal cu clientii, adica sucursalele vor avea program intre orele 9.00 si 18.00, iar agentiile, intre 9.00 si 17.00. Platile interbancare vor putea fi efectuate doar pana la ora 12.00 fie de la ghiseele bancii, fie prin canalele electronice.
In perioada 30 iunie-3 iulie vor putea fi utilizate canalele alternative de efectuare a operatiunilor, ATM-urile si POS-urile, cu o singura perioada de limitare, care va fi intre 30 iunie - ora 11.00 pana la 1 iulie - ora 7.00.
Si bancomatele BRD vor fi oprite in vederea recalibrarii la 30 iunie (de la 0.00) pana in dimineata de 1 iulie, cand vor fi repornite esalonat.
La Raiffeisen Bank, ATM-urile si POS-urile vor fi oprite pentru 24 de ore, intre 30 iunie (ora 10.00), pana la 1 iulie (ora 11.00). La 1 iulie, bancomatele vor continua sa elibereze bancnote vechi. Durata adaptarii retelei de ATM-uri pentru leii noi este de 6-9 luni. Orarul de lucru al unitatilor pentru 29 iunie va fi la fel ca in orice zi obisnuita, numai operational va fi mai scazut.
La Bancpost, ATM-urile si POS-urile vor fi oprite la 30 iunie, ora 10.00, pentru cardurile emise de alte banci, respectiv de la ora 18.00 pentru cardurile Bancpost. Sistemul va fi repornit vineri, 1 iulie, dupa ora 11.00.
Achitarea de facturi prin bancomate va fi sistata din 28 iunie, ora 18.00. La 1 iulie, 16 bancomate vor elibera cupiuri de 10 lei, 50 de lei si 100 de lei. La 29 iunie, sucursalele Bancpost lucreaza cu publicul pana la ora 12:00, dupa care se inchid si vor fi redeschise la 4 iulie.

Peste 5 milioane de romani isi iau salariile pe card

In Romania exista in prezent peste 6,3 milioane de carduri, din care circa 80% sunt carduri active pentru salarii. Cu alte cuvinte, mai mult de 5 milioane de romani, adica jumatate din populatia activa a tarii, isi iau salariile prin intermediul cardurilor.