In 2007 se va incheia procesul privatizarilor facute prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), promite presedintele AVAS, Teodor Atanasiu (foto). Mai mult, acesta spune ca va aduce unele modificari la legile privatizarii, astfel incat personalul sa beneficieze de un program de protectie sociala. Ministerul Muncii va modifica legislatia, pentru ca acea parte a angajatilor care nu va fi preluata de noii actionari sa beneficieze de plati compensatorii.
"Avand in vedere ca Ordonanta 8 pe 2003, privind acordarea de plati compensatorii salariatilor dis-ponibilizati inceteaza sa mai functioneze la 31 ianuarie 2007, am cerut reprezentantilor Ministerului Muncii sa cuprinda aceste societati in noua legislatie, astfel incat angajatii lor sa beneficieze de aceste drepturi materiale", a spus ieri presedintele AVAS.
Conform actului normativ, persoanele dispo-nibilizate prin concedieri colective beneficiaza de o suma de doua ori mai mare decat salariul mediu net pe economie din ianuarie, anul in curs, de indemnizatia de somaj si de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net din ultimele 3 luni de activitate si nivelul indemnizatiei de somaj.

Inca 447 de societati de privatizat

AVAS va privatiza in 2007 aproximativ 447 de societati, adica tot atatea cat Autoritatea mai are in portofoliu. Printre aceste societati se numara si Tractorul Brasov, Nitramonia, Rulmentul Brasov, Electroputere Craiova si Antibiotice Iasi, despre care seful AVAS spune ca "este cea mai ispititoare firma pe care o avem in portofoliu". Atanasiu a mai spus ca in cursul lunii viitoare va fi desemnat consultantul financiar pentru Antibiotice Iasi, dupa ce zilele trecute a fost ales cel juridic.
Conform spuselor lui Teodor Atanasiu, valoarea capitalului social al tuturor societatilor se ridica la aproximativ 4,45 miliarde de lei, din care statul detine 595 de milioane de lei.
AVAS este actionar majoritar la 62 dintre cele 447 de firme.
Bilantul de activitate pe 2006 prezentat ieri de reprezentantii Autoritatii a mai scos la iveala ca anul acesta AVAS a incheiat 46 de contracte de vanzare-cumparare de actiuni, prin negociere sau licitatie.

15.000 de procese

Activitatea de privatizare si diverse alte litigii au implicat Autoritatea in 15.000 de procese. Dintre acestea, aproximativ 3.000 de dosare vizeaza litigii in legatura cu executarea silita efectuata de AVAS pentru recuperarea creantelor din portofoliu.
Acelasi bilant mai arata ca anul acesta peste 85% din acest tip de procese au fost solutionate in favoarea AVAS.
"In 2006, AVAS a fost parte in mai multe litigii legate de Rafo, in care, pana in prezent, s-au obtinut solutii favorabile Autoritatii. Acest fapt a creat premisele recuperarii integrale a creantei AVAS, prin incasarea sumei de circa sase milioane de dolari" , precizeaza Atanasiu.
Alte litigii in care este implicat AVAS-ul sunt legate de preluarea calitatii de debitor a Bancii Comerciale Romane si a statului in toate procesele rezultate din activitatea fostei Bancorex, absorbita de BCR in 1999. (Andreea ßtefan)