Moneda nationala incheie primul an dupa 1989 cu apreciere in termeni reali in raport cu principalele monede de referinta, euro si dolar. Aceasta evolutie a fost permisa atat de schimbarea pozitiei BNR pe piata valutara, cat si de liberalizarea contului de capital. Astfel, datele ne arata pozitia leului care inregistreaza un castig de 7,6% comparativ cu moneda europeana si o pierdere de 6,25% fata de dolar.
Ambele evolutii indica insa o apreciere in termeni reali a monedei nationale, avand in vedere ca rata inflatiei pentru 2005 a fost preconizata la peste 8,5%. Potrivit aprecierilor analistilor, pentru acest an, cursul mediu al monedei europene se va situa sub 3,6500 lei. Acest nivel indica un castig net fata de euro de aproximativ 10%, la care adaugand inflatia medie estimata la 9% rezulta o apreciere reala in 2005 de cel putin 19,9%. Tot pe valori medii, dolarul a coborat anul acesta la 29.000 lei vechi, reprezentand o pierdere nominala fata de 2004 de 9,37%. In concluzie, leul a avansat si fata de moneda americana cu aproximativ 19%.
O consecinta a randamentelor mari oferite de moneda nationala este faptul ca au facut foarte atractive plasamentele in Romania, ceea ce a pus presiune pe cursul de schimb. Mai mult, denominarea monedei nationale a fost un alt moment important in evolutia leului. Drept urmare, piata valutara s-a confruntat cu un val important de intrari de capital extern. O alta consecinta a denominarii este faptul ca euro a intrat pe un nou palier de cadere si a atins un minimum de 3,4022 lei la inceputul lui septembrie. Dar incepand din aceasta luna cursul de schimb a avut oscilatii limitate. Chiar daca unii dealeri sustin ca Banca centrala intervine sporadic pentru a mentine cotatiile peste 3,6 lei/euro, este clar ca semnalul dat in septembrie a avut un puternic impact si a indemnat institutiile de credit la mai multa precautie. (M.V.)