Romania se plaseaza pe primul loc intr-un top al celor mai profitabile 20 de state europene in ceea ce priveste profitul prognozat pentru urmatorii zece ani de pe urma tranzactiilor imobiliare, potrivit postului britanic de televiziune Channel 4. Postul citeaza un expert in evaluarea proprietatilor, care a prognozat pentru aceeasi perioada ca randamentul investitiilor in sectorul imobiliar din Romania va ajunge la 414%.
Potrivit raportului PricewaterhouseCoopers publicat recent, de mai bine de un an si jumatate se considera ca "investitia imobiliara in Romania poate fi o investitie intr-un El Dorado". Analistul imobiliar Artur Silvestri este de parere ca opinia este interesanta si, partial, corecta, Romania fiind o piata imobiliara atractiva, in principal din cauza deficitelor care exista aici (fond imobiliar util, care exista in procent scazut), dar si din cauza preturilor mici in comparatie cu anumite tari europene.
Silvestri mai spune ca aceasta prognoza se poate materializa numai prin conservarea aceluiasi mediu economic atat in Romania, cat si in lume si poate deveni nesigura in cazul aparitiei unor "variabile". Analistul mai atrage atentia si asupra faptului ca nu toate segmentele de piata imobiliara pot evolua cu aceeasi rata de profit. Astfel, exista unele segmente imobiliare care pot avea cresteri mult mai insemnate decat 500% in 10 ani (terenurile agricole, unde cresterea aproape sigura va fi de circa 800% pentru Campia Romana si peste 1.000% pentru Moldova). In schimb, alte segmente de piata vor inregistra stagnare si chiar regresiune (exemplu: apartamentele de locuinte in "blocuri populare").

Valea Prahovei, in topul investitiilor imobiliare

Potrivit unei mari companii imobiliare din Romania, un segment regional care va deveni profitabil in urmatorii ani pe piata imobiliara va fi Valea Prahovei. Asta se va intampla atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in turism vor determina conectarea statiunilor prin partii de schi si transport prin cablu, apreciaza reprezentantii unei alte mari companii imobiliare.
Ei mai arata ca piata imobiliara din Valea Prahovei este intr-o permanenta dezvoltare, iar intreprinzatorii continua sa cumpere terenuri pentru amenajarea unor locatii rentabile, pentru inchiriere sau vanzare. Pe fondul unei cereri superioare ofertei si dezvoltarii infrastructurii si a utilitatilor, preturile proprietatilor din zona cresc in fiecare an, iar cele mai cautate locuinte sunt casele de vacanta cu trei sau patru camere, apartamentele de vacanta in blocuri noi, hotelurile si pensiunile, arata compania. Potrivit datelor lor, preturile locuintelor oscileaza intre 30.000 de euro (o garsoniera intr-un bloc nou construit) si 300.000 de euro (o vila cu sase camere, patru bai si teren cu o suprafata de 900 de metri patrati in cartierul Cumpatu din Sinaia).

Profituri imobiliare mari, dar in scadere

Dezvoltatorii de pe piata imobiliara romaneasca obtin profituri de pana la 35%. Cu toate acestea, pentru 2006 randamentele au o tendinta de scadere cu circa 10%, potrivit unei mari companii imobiliare. Chiar si asa, nivelul este superior celui intalnit pe alte piete constante din Europa si America de Nord. In ciuda diminuarii nivelului de risc si a dezvoltarii mediului de afaceri inspre standarde occidentale, oportunitatile din Romania sunt remarcabile, cel putin pe piata imobiliara.
Aceeasi companie mai spune ca randamentele pe pietele din regiune vor scadea in urmatorii ani, unde cererea pentru investitii se apropie de varf, iar oportunitatile exceptionale se vor diminua, fortand investitorii privati si institutionali sa intre pe nisele de piata cu riscuri sau randamente mai mari si sa reziste competitiei.