Satmarenii care s-au imprumutat in valuta la banci au ramas cu restante de 48 de miliarde de lei. Bancherii sint totusi multumiti pentru ca datoriile clientilor lor s-au redus cu 50 de miliarde de lei, de la 88 miliarde de lei cit erau in urma cu o luna. Restantele sint acumulate in special de satmarenii care au profitat de larghetea bancilor si a magazinelor de electronice, care au permis cumpararea de produse in rate fara giranti sau garantii. Totusi, restantele reprezinta mai putin de 10% din totalul creditelor de consum, care in judetul Satu Mare au atins nivelul de aproape 1.000 de miliarde de lei.

Inghesuiala mare la creditele de consum

Satmarenii au de restituit bancilor din judet credite in valoare de 937 miliarde de lei luate pentru achizitionarea de aparatura electronica in rate. Usurinta cu care se poate contracta un credit de consum i-a determinat pe multi satmareni sa apeleze la acest tip de imprumut, spre deosebire de creditul imobiliar sau ipotecar pentru care bancile cer mai multe formalitati si conditii, ce sint mai greu de indeplinit. Astfel, valoarea contractelor de credit imobiliar si ipotecar contractate de satmareni este in prezent de doar 486 miliarde de lei, jumatate fata de cele de consum. De altfel, potrivit unei statistici a BNR, bancile satmarene au acordat credite, in lei si valuta, de aproape 7.300 de miliarde de lei. Clientii bancilor din judet prefera sa contracteze credite pe temen scurt, valoarea acestora fiind dubla fata de cea a creditelor pe termen lung.

Economii de peste 4.000 de miliarde de lei

Febra imprumuturilor, care tine de citiva ani in Satu Mare, a mai diminuat economiile populatiei. Totusi, satmarenii, atit agenti economici cit si persoane fizice, tin in bancile comerciale peste 4.000 de miliarde de lei. Cea mai mare valoare, de aproape 1.278 miliarde de lei, o reprezinta depozitele pe termen in lei, in timp ce in valuta acestea au ajuns la 731 de miliarde de lei. La aceasta categorie de depozite bancare, bancile atrag cei mai multi bani de la populatie, agentii economici preferind in principal depozitele la vedere, pentru o circulatie mai rapida a banilor. Astfel, societatile comerciale au in banci peste 575 miliarde de lei in depozite la vedere sau termen si 353 miliarde de lei in depozite la vedere in valuta. Sint si firme care isi pastreaza banii in depozite pe termen, de 444 miliarde de lei in lei si alte 67 miliarde de lei in valuta.

Statistica BNR arata ca in luna noiembrie, satmarenii aveau 74.889 de carduri active, din care doar 751 sint in valuta.