Impozitul pe terenurile amplasate in extravilanul localitatilor se va constitui in sursa de venit la bugetele locale pe raza carora se afla terenurile, stabileste o ordonanta de urgenta adoptata in ultima sedinta de guvern. Pana acum, potrivit legislatiei in vigoare, impozitul pe terenurile amplasate in extravilanul localitatilor se constituia ca venit la bugetul de stat.
Actul normativ face ca de aceasta sursa de venit sa beneficieze cele peste 3.200 de bugete locale pe raza carora se afla terenurile amplasate in extravilan. Administratiile locale vor avea competenta gestionarii impozitelor platite pentru terenurile extravilane.
Decizia privind colectarea impozitului pe terenurile aflate in extravilan la bugetele locale este motivata, pe de o parte, de faptul ca autoritatile administratiei publice locale sunt in posesia bazelor de date privind aceste terenuri, iar pe de alta parte de contributia pe care autoritatile locale o pot avea la o colectare eficienta a impozitelor. Prin acelasi act normativ adoptat de Guvern se stabileste ca renta viagera va fi platita de la bugetele locale unde sunt amplasate terenurile rentierilor agricoli.
O alta noutate introdusa de ordonanta de urgenta adoptata de Guvern consta in schimbarea modalitatii de calcul a impozitelor pentru terenurile amplasate in extravilan. Potrivit noilor reglementari, impozitul se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in ha, cu suma corespunzatoare stabilita pentru fiecare din cele patru categorii de zone, inmultita cu coeficientul de corectie.
Coeficientul de corectie este stabilit in functie de fiecare zona si de rangul localitatii in extravilanul careia este amplasat terenul. Schimbarea consta in stabilirea a patru categorii de zone, stabilite de consiliile locale, spre deosebire de cinci clase de calitate a terenurilor, criteriu folosit in prezent pentru determinarea impozitului. (Mugur Cosmin)