De anul viitor, vom plati doua cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare. Acestea se vor calcula in functie de valoarea proprietatii si de intervalul in care este detinut imobilul. Persoanele fizice vor plati impozite intre 1% si 3% pentru astfel de tranzactii.
Astfel, daca proprietatile, constructii si terenuri, sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel, se adauga o suma fixa de 6.000 de lei si o cota de 2%, calculata la valoarea ce depaseste 200.000 de lei. Daca proprietatea va fi instrainata la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu un punct procentual. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile ce trec de 200.000 de lei este de 4.000 de lei.
Proprietarii care primesc imobilele in urma unor donatii sau a retrocedarilor nu platesc impozite.
De asemenea, mostenitorii sunt scutiti de la plata impozitului daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani. Dupa aceasta perioada se va plati un impozit de 1%. Baza de impunere este valoarea declarata de cele doua parti in actele de transfer. (A.ß.)