Importatorii romani care aduc marfa din tari din afara Uniunii Europene vor plati in vama taxa pe valoarea adaugata pentru importuri, incepand de luni, 15 aprilie, dupa cum reaminteste un post de televiziune. TVA-ul se va plati in vama, insa numai pana la finele lui 2008, iar unii importatori ar putea fi scutiti de plata taxei, potrivit Ministerului Finantelor, care a propus reintroducerea acestui sistem de plata. Reamintim ca Guvernul a hotarat, la sfarsitul lui martie, reintroducerea platii de TVA in vama, dupa ce eliminasera aceasta masura la 1 ianuarie 2007. Finantele au justificat reintroducerea acestui sistem ca urmare a cresterii ingrijoratoare a evaziunii din domeniu.

Amanarea platii TVA in vama

Totusi, exista si importatori care pot amana plata TVA-ului in vama pentru marfurile din afara Uniunii. Pentru acest lucru, ei trebuie sa fi importat in 2006 marfa in valoare de minimum 150 de milioane de lei, sa nu aiba restante la plata impozitelor catre stat sau datorii fata de Autoritatea Vamala. Mai mult, pentru a primi certificatul de amanare a platii TVA in vama, importatorii trebuie sa fie inregistrati ca platitori de TVA si sa nu fie in imposibilitate de plata. Certificatul de amanare nu se elibereaza insa pentru importurile de marfuri accizabile, cum ar fi produsele petroliere, alcoolul sau produsele din tutun.
Trebuie spus ca certificatul poate fi eliberat de Autoritatea Nationala a Vamilor in 15 zile de la depunerea cererii de catre importator, iar perioada de amanare nu poate depasi 31 decembrie 2008. In cazul in care importatorul nu respecta una dintre conditiile care au stat la baza eliberarii, certificatul va fi revocat. (M.H.)