Cu toate ca multe voci din Romania fac referire la statistici apocaliptice care au indicat procente de 80% din numarul IMM-urilor existente in Polonia, Cehia si in alte state est-europene care au aderat deja la Uniunea Europeana, intreprinderi care ar fi falimentat in primul an dupa aderare, o statistica reala transmisa din Polonia dovedeste faptul ca numai 0,1% din IMM-urile ce functioneaza in aceasta tara au fost radiate in primul an de la aderarea la UE, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa Dumitru Nancu, directorul executiv al Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Constanta.
De mai multa vreme in Romania circula statistici apocaliptice care sustin ca aproximativ 80% din IMM-urile care au existat in Polonia, Cehia, Ungaria si in alte state est-europene la momentul aderarii acestor tari la UE, au falimentat inca din primul an dupa aderare. Numai ca, o statistica reala sosita din Polonia indica faptul ca numai 0,1% din IMM-urile poloneze au fost radiate in primul an dupa aderare, a precizat directorul OTIMMC Constanta. Realitatea acestor cifre arunca o alta lumina asupra impactului aderarii care a fost prezentat in numeroase ocazii ca fiind catastrofal pentru intreprinzatorii mici si mijlocii din Romania. O alta "legenda" care circula la ora actuala se refera la faptul ca Romania nu ar fi capabila sa absoarba in primul an de la aderare suficient de mult din cele 30 de miliarde de euro alocate tarii noastre ca fonduri structurale pentru perioada 2007-2012, astfel ca statul roman s-ar putea afla in situatia de a deveni un contribuabil net la bugetul UE. Insa experienta Poloniei, Cehiei si a Ungariei dovedeste ca in primul an de la aderare gradul de absorbtie al fondurilor structurale europene a fost de doar 14%, dupa care acesta s-a marit simtitor, a aratat Nancu. Ori, conjunctura in care se va gasi Romania si Bulgaria imediat dupa aderare este mai favorabila din acest punct de vedere, decat cea in care s-au aflat celorlalte state est-europene, in sensul ca cele doua tari balcanice au la dispozitie 3 ani pentru absorbtia intr-un ritm corespunzator a cotei anuale din sumele alocate de UE (pana la o eventuala interventie a clauzei de dezangajare a nivelului initial al fondurilor structurale alocate), fata de numai 2 ani cat au avut la dispozitie celelalte state din partea de rasarit a continentului care au devenit deja membre ale UE.
Tinerii romani au mai putin spirit intreprinzator decat cei din Polonia si Cehia

In privinta bilantului activitatii OTIMMC Constanta la un an de la infiintare, Dumitru Nancu a precizat ca acest oficiu a derulat un numar de 17 programe adresate exportatorilor, IMM-urilor si agentilor economici din sectorul cooperatiei, fondurile totale de care au beneficiat intreprinzatorii constanteni prin programele mentionate, fiind de 36 mld. lei vechi. Unul dintre cele mai importante programe este cel denumit START, program care se adreseaza dezvoltarii abilitatilor antreprenoriale ale tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani neimpliniti. O prima etapa a acestui program va fi demarata astazi prin cursurile la care vor participa un numar de 91 de tineri constanteni, a specificat Nancu. In termen de 14 zile de la finalizarea acestui curs, participantii pot depune un plan de afaceri pe baza caruia pot beneficia de un ajutor financiar partial nerambursabil prin care isi pot initia sau continua propria afacere. Din nefericire si la acest capitol tinerii romani se dovedesc mai putin intreprinzatori decat cei din Polonia si Cehia, doar unul din 100 de tineri romani luand decizia de a-si incepe propria afacere, in timp ce in tarile mentionate raportul este de 1 la 4, a adaugat directorul OTIMMC Constanta.