Investitiile in imobiliare raman profitabile pe termen lung, insa este putin probabil ca se vor mai putea face la fel de usor afaceri speculative, din care sa se obtina foarte multi bani intr-un timp relativ scurt.

Dupa ce ani de-a randul investitiile in imobiliare au contribuit la imbogatirea foarte multor persoane, in 2008 lucrurile s-au schimbat. Daca la inceputul anului trecut, stocul de apartamente noi a crescut semnificativ comparativ cu anii precedenti, in special pe segmentul locuintelor din cadrul proiectelor rezidentiale destinate populatiei cu venituri medii, in a doua parte a anului, pe fondul crizei economice care si-a facut simtita prezenta si in Romania, unii dezvoltatori si-au schimbat strategia. In cazul proiectelor in derulare, acestia au incetinit sau au oprit lucrarile de constructie, iar altele au ramas in faza de proiect. Cei mai curajosi si cu resurse financiare mai mari au incercat sa se adapteze noii situatii, astfel ca au micsorat suprafata apartamentelor si au inceput sa ofere diverse discount-uri sau stimulente (o masina, transport gratuit etc.).
Cu toate acestea, luni de-a randul, numarul clientilor dornici sa cumpere un imobil a fost foarte mic. Situatia s-a mai schimbat dupa Pastele de anul acesta. Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare din Craiova, chiar daca numarul craiovenilor care se intereseaza de o locuinta este in crestere, numarul tranzactiilor incheiate se mentine foarte scazut.

Imobile in oras, cu destinatie precisa

Chiar si in aceste conditii, specialistii din domeniu spun ca, pe termen mediu si lung, investitiile imobiliare raman profitabile.
"Pentru protectia banilor, investitiile in imobiliare au marja destul de mare de profit. Deocamdata, ar trebui sa investeasca in terenuri intravilane, pentru ca, pe masura ce orasele se extind, acestea devin din ce in ce mai valoroase", a declarat Cristian Clenciu, directorul agentiei CDC Imobiliare. Acesta a explicat ca, tinand cont de faptul ca, in prezent, printr-o negociere foarte buna, apartamentele se pot cumpara sub pretul pietei (marja de negociere este mult mai mare in prezent) si apartamentele ofera oportunitati de crestere pe termen lung. Pentru a asigura un profit sigur, specialistii subliniaza faptul ca este bine sa i se dea o utilitate proprietatii achizitionate (teren, apartament, casa, spatiu de birou).
"Ca investitie, imobilele raman profitabile. Trebuie insa sa le cumperi si sa le dai o destinatie precisa. Nu se justifica sa le cumperi si doar sa le tii sa creasca pretul", a explicat Bogdan Buzatu, directorul agentiei General Imobiliare.

Adio, investitii speculative!

Chiar daca pe termen lung raman investitii cu potential, pe piata imobiliara este putin probabil ca se vor mai putea face la fel de usor afaceri in urma carora sumele investite sa se dubleze sau chiar sa se tripleze.
"Investitiile in imobiliare raman profitabile pe termen lung. Nu vor mai fi insa aceleasi cresteri ca si anul trecut. Preturile terenurilor nu se vor mai dubla de la un an la altul", a precizat Nicu Radut, managerul agentiei Unic Imobiliare, care a subliniat faptul ca foarte importanta este investitia in imobile situate in interiorul orasului. Faptul ca dublarea sau triplarea preturilor in 12 luni nu va mai ramane decat o amintire frumoasa pentru speculatorii imobiliari este valabila si la nivel national. "Investitii profitabile se mai pot face, nu insa si 'tunuri' speculative pe termen scurt. Variante cat de cat viabile sunt spatiile comerciale stradale, care aduc venituri din chirii. Investitorii trebuie sa evalueze insa raportul intre costul investitiei (estimat sa scada cu circa 8%) si veniturile din chirii (care se vor diminua la randul lor)", noteaza www.blogulspecialistului.ro.