Ca si in anii precedenti, profiturile realizate in 2005 de oamenii de afaceri din domeniul imobiliar sunt demne de invidiat, mai ales ca, potrivit specialistilor, in vreme ce sectorul de productie implica cheltuieli periodice in tehnologizare si modernizare, imobilele cresc de la sine si au un rulaj rapid.
Faptul ca imobiliarele sporesc pe zi ce trece averea din conturile oamenilor de afaceri este confirmat si de clasamentul realizat la nivel national de revista Capital (Topul celor mai bogati 300 de romani). Acesta a scos la iveala faptul ca o treime dintre cei mai bogati 300 de romani au afaceri in domeniul imobiliar, domeniu ce a adus cele mai mari profituri. Aceasta oportunitate de multiplicare a banilor a fost adoptata si de olteni. Anul trecut, aproape jumatate dintre milionarii in dolari din Dolj au ales sa investeasca in domeniul imobiliar, cu predilectie in achizitionarea de terenuri si/sau construirea de spatii locative. Din randul acestora fac parte perechea tata-fiu Constantin si Calin Popeci, Adrian Ilie si fratii Cornel si Delian Panait. Acestia nu s-au orientat insa numai catre investitii imobiliare, la valoarea averii contribuind si afacerile din domeniile industrial, auto sau fotbal. "Valoarea celor doua hectare de teren in care am dezvoltat un cartier de vile de inchiriat s-a dublat si chiar s-a triplat", a declarat, pentru Capital, Adrian Ilie.
Milionarii investesc in continuare in imobiliare
Daca va intrebati cat de avantajoase mai sunt afacerile din domeniul imobiliar, ar trebui sa stiti ca increderea oamenilor de afaceri de top in investitiile din domeniul imobiliar persista. Potrivit Topului celor mai bogati 300 de romani, anul acesta Popeci Motors a achizitionat bunuri imobile si 56.000 de metri patrati de teren, valoarea acestora ridicandu-se la aproximativ doua milioane de dolari.
Nici milionarii din Valcea nu au ignorat afacerile din domeniul imobiliar. Din randul acestora (sase la numar) fac parte Nicolae Sofianu, cu o avere de aproximativ 45-50 de milioane de dolari, si Dumitru Becsenescu, cu o avere estimata la 40-42 de milioane de dolari.
Averile oamenilor de afaceri din Dolj au inregistrat cresteri
Cei 13 olteni (cu unul mai putin decat anul trecut), prinsi in topul celor mai bogati 300 de romani, au o avere totala de aproximativ 340-360 de milioane de dolari. Din aceasta, aproximativ 152-164 de milioane apartin oamenilor de afaceri din Dolj, iar restul celor din Valcea, celelalte judete din regiune (Olt, Gorj, Mehedinti) nefiind reprezentate in top de nici un om de afaceri.
De remarcat este faptul ca, in ultimul an, tendinta generala a fost aceea de dezvoltare si consolidare a pozitiei in piata, astfel ca averile oamenilor de afaceri din Dolj au inregistrat cresteri fata de anul precedent. Mai mult decat atat, nici unul dintre doljenii prezenti anul trecut in top nu a iesit din el. Totusi, numarul milionarilor in dolari din Dolj este constant, neinregistrandu-se nici o noua intrare in top. Astfel, nici in topul de anul acesta, doljencele nu au reprezentante.
Olteni de top
Milionari din Valcea
Nicolae Sofianu - 45-50 milioane USD
Ion si Maria Tudor - 44 milioane USD
Dumitru Becsenescu - 40-42 milioane USD
Constantin si Gheorghe Boromiz - 29-30 milioane USD
Dumitru Craciunescu - 18 milioane USD
Dan si Dorina Mutu - 12 milioane USD
Milionari din Dolj
Dinel Staicu - 35-38 milioane USD
Mihai Anghel - 30-32 milioane USD
Constantin si Calin Popeci - 30 milioane USD
Familia Dugaesescu - 18-20 milioane USD
Adrian Ilie - 15-18 milioane USD
Cornel si Delian Panait - 14-15 milioane USD
Ion Busuioc - 10-11 milioane USD