Micii patroni se plang de conditiile severe de creditare ale bancilor. La randul lor, reprezentantii societatilor bancare sustin ca modalitatea de creditare este lejera si ca au facilitati pentru IMM-uri.
Patronatele din sectorul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) se plang ca intampina dificultati in contractarea creditelor bancare, din cauza reglementarilor BNR. Majoritatea bancilor au lansat programe de finantare pentru investitii si capital de lucru in ce priveste micile intreprinderi, insa nu toti patronii au posibilitati sa le acceseze, sustin reprezentantii IMM. "Bancile cer garantii mari, de pana la 120%, raportat la valoarea creditului. In cea mai mare parte, aceste garantii constau in valori imobiliare (case, terenuri). Apoi, si dobanzile sunt mari, ajungand in unele cazuri pana la 19% pe an. Acolo unde dobanzile sunt mai mici, se compenseaza prin valoarea mare a comisioanelor", a declarat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Cristea sustine ca BNR ar trebui sa ia unele masuri pentru reglementarea acestei situatii, in sensul unui sprijin mai mare pentru dezvoltarea IMM-urilor. La randul lor, unii reprezentanti ai societatilor bancare spun ca accepta scrisori de garantie. "Noi colaboram bine cu fondul pentru garantare a creditelor pentru IMM-uri si acceptam scrisorile de garantie ale acestuia. Acordam credite pentru investitii si pentru capital de lucru. Dobanzile sunt cuprinse intre 11% si 14% pe an. In ceea ce priveste garantiile imobiliare, ele sunt de 110-120% fata de valoarea creditului", a declarat Radu Neagoe, director de grup BRD-GSG, Sucursala Craiova. "Acceptam toate garantiile pe care le accepta toate bancile din Romania", a afirmat si Cristina Neamtu, purtator de cuvant al CEC, sucursala Dolj.
Fondul de garantare - o solutie
Pentru patronii de mici intreprinderi care vor sa contracteze credite bancare si nu dispun de garantii imobiliare exista Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Acesta este alimentat de la bugetul de stat si va beneficia in cursul acestui an de 194 de miliarde de lei. Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile mici si mijlocii nou-infiintate sau existente si persoanele fizice autorizate, iar garantia poate acoperi maximum 75% din valoarea unui credit pentru investitii, a unei scrisori de garantie sau a unui contract de leasing, maximum 60% din valoarea unui credit pentru finantarea capitalului de lucru sau maximum 80% din valoarea creditului solicitat de societati nou-infiintate. Comisionul de lucru este de 2,5% pentru garantiile aferente creditelor de lucru si de 3,5% pentru cele aferente creditelor pentru investitii si contractelor de leasing. Pentru persoanele juridice, se pot face garantii in urmatoarele limite: scrisori de garantie pentru 300.000 si 75.000 de euro - pentru investitii si contracte de leasing si linii de credit pentru 150.000 si 40.000 de euro - pentru finantarea capitalului de lucru. Pana in prezent, FNGCIMM a acordat un volum de garantii in valoare totala de aproape 70 de milioane de euro, care au sustinut un volum total de credite acordate catre IMM-uri de peste 140 de milioane de euro. Bancile cu care FNGCIMM are conventii de impartire a riscului sunt: Banca Comerciala Romana, Banca Romaneasca SA, Banca Comerciala Carpatica, EXIMBANK, CEC, BRD-GSG, Raiffeisen Bank, Banc Post, Alpha Bank, Romexterra, Romanian International Bank - RIB, Eurobank.