Astazi, 8 iulie, ora 12.00, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc o conferinta de presa sustinuta de catre Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu.
Tema conferintei de presa este prezentarea proiectului de act normativ privind reglementarea depozitarii semintelor de consum si regimul certificatelor de depozit pentru "Primul Siloz".
Prin proiectul "Primul Siloz" agricultura primeste o gura de oxigen, producatorii avand posibilitatea sa primeasca certificat de depozit, sa mearga la banca, sa primeasca credit, sa-si continue lucrarile si sa nu cada prada intermiediarilor care le cumpara de la camp, pe preturi de nimic, produsele. Acest mecanism va duce la fiscalizarea agriculturii.
Ministrul Agriculturii Ilie Sarbu a anuntat ca personalul din aparatul central al Ministerului Agriculturii va fi redus la jumatate, de la peste 600 de salariati la aproximativ 300. Hotararea de Guvern privind aceasta disponibilizare urmeaza sa fie aprobata in sedinta de saptamana viitoare, a declarat Ilie Sarbu.
"Am iesit din circuitul de avizare al HG, cel mai important fiind avizul Ministerului Finantelor. Hotararea va intra in sedinta de saptamana viitoare, iar aparatul propriu al ministerului va fi redus la jumatate", a afirmat Sarbu.
El a aratat ca majoritatea celor disponibilizati vor pleca, cel mai probabil, la agentiile de plati pentru fonduri europene destinate agriculturii, fiind cei mai calificati sa ocupe aceste posturi.
Potrivit ministrului Agriculturii, numai la agentia de plati si interventii este nevoie de inca 2.000 de angajati, iar o suplimentare de personal va avea loc si la agentia de plati pentru dezvoltare rurala.
In ceea ce priveste restructurarea din cadrul ministerului, Sarbu a precizat ca a lasat la latitudinea fiecarui director sa decida ce oameni pastreaza.
Ilie Sarbu (n. 26 mai 1950) este unul dintre cei mai influenti politicieni ai PSD, senator din partea acestui partid in doua legislaturi consecutive: 2004-2008 si 2008-2012. In urma demisiei lui Nicolae Vacaroiu, a devenit presedinte al Senatului in perioada octombrie-decembrie 2008. Dupa alegerile legislative uninominale din 2008, a obtinut un nou mandat de senator de Timis din partea PSD, si a fost numit ministru al agriculturii in guvernul Boc, functie pe care a indeplinit-o si in perioada 2001-2004, in guvernul Nastase.