Grupul german HVB isi mentine interesul de a participa la privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR), dar si la privatizarea CEC.
De altfel, Bank Austria Creditanstalt, filiala a grupului german HVB, a anuntat la sfarsitul anului trecut ca intentioneaza sa participe la privatizarea CEC, iar in cazul in care oferta sa nu va fi castigatoare, va incerca sa preia BCR. HVB a depus o oferta de preluare a BCR si in cadrul primei etape a procesului de privatizare, cand a fost descalificata pe motiv ca participa in consortiu cu banca ungara OTP, institutie de credit cu o reputatie sub cerintele stabilite in strategia de privatizare. Desi s-a vehiculat intentia de a lista pe piata de capital pachete de pana la 10% din actiunile BCR, surse guvernamentale sustin ca aceasta varianta nu este pe deplin agreata de FMI. ßi asta pentru ca expertii organizatiei internationale vor sa evite o situatie in care un pret supraevaluat de o piata cu potential de crestere, dar lichiditate mica precum cea romaneasca ar permite Executivului sa refuze o oferta corecta, dar sub valoarea stabilita de cotatia bursiera.
çn urma cu cateva zile, presedintele Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, a anuntat ca Deutsche Bank si UniCredit si-au prezentat oficial interesul pentru privatizarea BCR.
Privatizarea BCR ar trebui incheiata, prin vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic, pana cel tarziu la sfarsitul primului trimestru al anului viitor. Masura reprezinta si una dintre conditiile negociate cu expertii FMI, urmand sa fie inclusa in memorandumul suplimentar care se va perfecta in martie.
Statul roman detine in prezent 36,88% din actiunile bancii, dupa ce a vandut, anul trecut, un pachet de 25% plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si catre International Finance Corporation (IFC), pentru 222 de milioane de dolari.
çntelegerea cu cele doua institutii internationale presupune gasirea unui investitor strategic, care sa preia un pachet de 51% din actiunile bancii, intr-o perioada de trei ani. IFC si BERD vor revinde actiunile pentru constituirea majoritatii oferite investitorului strategic, iar statul are, teoretic, posibilitatea sa pastreze un pachet de aproape 11% din BCR.