Productia de energie electrica la Hidrocentrala Portile de Fier a scazut cu 35-40%, din cauza lipsei precipitatiilor, a declarat pentru Mediafax directorul Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier, Teodor Pavelescu. Asta, in conditiile in care Hidrocentrala Portile de Fier livreaza aproximativ 12% din necesarul anual de energie electrica pe tara.
Potrivit sursei citate, productia de energie electrica in cadrul Hidrocentralei Portile de Fier a fost afectata in mod negativ de lipsa precipitatiilor. Potrivit lui Pavelescu, "luna iunie ne obisnuise cu debite ca medie de 6.400 - 6.500 m/s. Anul acesta, in primele 20 de zile ale lunii iunie debitele Dunarii au fost in medie de 4.100 m/s, ceea ce inseamna o scadere de 35 - 40% a debitului lunii si a productiei de energie electrica. Debite la fel de scazute la Hidrocentrala Portile de Fier au fost inregistrate in anul 1996, de 2.600 m/s", a precizat directorul Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier.
Potrivit aceleiasi surse, daca seceta se mentine conform prognozei meteorologice si in iulie si august, lipsa precipitatiilor va afecta in continuare productia de energie electrica.
In ciuda acestei situatii, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat saptamana aceasta intr-o conferinta de presa ca autoritatile nu intentioneaza sa reduca productia de electricitate sau sa majoreze pretul energiei electrice din cauza secetei, iar siguranta sistemului energetic national nu este periclitata. (M.C.I.)