Piata muncii din constructii se confrunta cu o criza care se acutizeaza de la o zi la alta. Firmele nu pot face fata proiectelor pentru ca au deficit de personal. Golul de aproape 15 ani in formarea inginerilor constructori, dar si a altor specialisti la nivel postliceal, a facut ca piata constructiilor sa fie invadata de aventurieri, "patiseri", mecanici auto, avocati, vamesi, finantisti si alte categorii de indivizi cu bani care isi fac firme de constructii peste noapte si se apuca de construit. Si asta, pentru ca este un sector profitabil si in plin avant.
Incepad cu 2007, iar trendul se vede si mai clar in 2008, se vad tot mai clar semnalele integrarii noastre in UE. Aderarea aduce foarte multe fonduri pentru investitii in constructii. Cu toate acestea, nu ne vom putea bucura de beneficiile integrarii pentru ca nu avem forta de munca suficienta in constructii si nici nu este calificata la standardele care se vor impune.
Daca aventurierii vor face legea pe piata privata a constructiilor si cei responsabili cu aceasta piata nu vor face nimic, vor veni competitori puternici de afara. Multe firme vor fi condamnate sa moara sau se vor multumi cu statutul de subcontractor, de unde se castiga foarte putin. Specialistii in constructii spun ca 20-25% din firmele existente vor disparea dupa integrarea propriu-zisa. Piata europeana este plina de firme mici, de maximum zece oameni, dar care sunt specializate pe o varietate de lucrari. Presupunand ca vor veni, pe fondurile de coeziune, firme din afara, ele nu vor gasi oameni cu care sa execute proiectele intrucat deficitul de mana de lucru calificata in constructii este urias.
Deficitul creste pe masura ce piata se dezvolta. La aceasta data, piata constructiilor din Romania are nevoie de 100.000-150.000 de muncitori calificati, in conditiile in care numarul angajatilor din acest domeniu este de 360.000 de persoane, fara a-i lua la socoteala pe cei care lucreaza la negru. Sute de mii de constructori romani muncesc in alte tari, cei mai multi in Israel, Germania, Spania si Italia. Din statisticile oferite de BTL Design reise ca numarul falimentelor este in crestere, constructiile ocupa locul doi la numar, dupa comercianti.
Pe plan local, in fruntea falimentelor se gasesc judetele Ilfov si Timisoara, Bihorul fiind undeva la mijloc. Prin urmare constructiile au inceput sa dea semne de slabiciune, tot mai multe firme apar, fara profesionisti in domeniu, si fac ravagii. Lucreaza aiurea, locuintele pe care le executa nu respecta tehnologiile, nu ofera garantii, acestea se prezinta, in multe cazuri, cu multe defecte.
O industrie si o retea a falimentelor in constructii
Octavian Dan, director general al Federatiei Patronilor Bihor, ne-a declarat ca criza in constructii de pe piata oradeana a aparut inainte ca specialistii sa realizeze. "Practic, incepand cu 2007 aventurierii fac legea pe piata privata, ei fac diferite lucrari, adica, ciupesc, apoi dispar sau se retrag, asetptand sa dea alta lovitura. Intrucat nu exista o legislatie clara, care sa impuna o interdictie celor care vor sa stea pe piata mai putin de 10 ani, haosul se instaleaza incet-incet, favorizand tepele si aparitia de lucrari neprofesioniste. In Italia, de exemplu, orice individ care a bagat o firma in faliment nu mai are voie sa activeze pe piata, sub alta firma, timp de 10 ani. La noi, sunt indivizi care falimenteaza una sau mai multe firme, dupa care infiinteaza altele fara ca cineva sa ii opreasca. Putem spune ca ne confruntam cu o industrie si o retea a falimentelor in constructii (si comert, de altfel). Astfel, multe firme stau pe piata, fac lucruri, incaseaza banii si nu-si platesc datoriile. Firmele intra in faliment, iar indivizii isi fac altele si lucreaza in felul acesta mai departe. Patiserii, mecanicii, frizerii, traficantii de masini, persoane din institutii publice s.a. au intrat pe piata constructiilor civile, in timp ce firmele de profil, cu renume, au intrat in sectorul public. Astfel, s-a ajuns ca firmele mari sa fie dependente de banii publici, devenind neinteresati de sectorul privat. Asa a aparut o nevoie pe piata, aceea de a construi case ori vile. Cum meseriasii au plecat in Israel, Italia sau Spania, acesti oportunisti au angajat novici si i-au pus pe langa unul sau doi asa-zisi meseriasi. De aici a inceput necazul, aventurierii si-au diversificat activitatile si nu mai este niciun control pe piata. Plangerile beneficiarilor se inmultesc, acestia contestand tot mai mult calitatea constructiilor", a precizat reprezentantul FPB.
Facturare eronata la lucrarile pe bani publici
Pe de alta parte, firmele mari contracteaza lucrari pe bani publici, facand menevre cu facturarea si castigand mari sume de bani si economisind material de constructii. Ca de exemplu, ei raporteaza ca au consumat, sa zicem, 100 de tone de ciment pentru o lucrare, primesc banii de la autoritatile publice cu care au contractat-o, in timp ce, in realitate, au consumat doar 60 sau 70 de tone. La mai multe lucrari de genul acesta ajung, la un moment dat, sa castige la negru foarte mult. Sunt lucrari pe care aceste firme le fac astazi numai din ceea ce le-a ramas in urma acestor manevre financiare, adica, cu marfa de pe stoc platita deja in urma altor lucrari. Astfel de chestiuni se petrec intr-o veselie, fara ca cineva sa ia masurile care se impun. Ba, mai mult, se contracteaza lucrari de anvergura, unde autoritatile locale dau teren gratis sau aproape gratis, chipurile, pentru a veni in ajutorul oradenilor, lucrari care se executa cu materiale ramase pe stoc in urma facturarii false la alte constructii.
Mai sunt si persoane fizice, mai mult sau mai putin autorizate, care se apuca si construiesc case sau vile, cu te miri ce "meseriasi", si apoi le vand. Or, legea spune ca acestia trebuie sa plateasca TVA si impozit pe profit, daca fac mai mult de o tranzactie, incepand cu 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, ei nu platesc nici una, nici alta, ci numai raporteaza la notari tranzactia. Notarii nu le percep nici TVA si nici impozit pe venit, insa au obligatia ca, pana la 31 decembrie, sa raporteze la Fisc toate tranzactiile acelor persoane fizice, care in Bihor nu sunt putine, ci cu zecile.
"Spun hotarit ca, incepand cu lunile ianuarie-februarie 2009, va fi panica pe piata constructiilor. Persoane fizice care nu si-au platit TVA-ul si impozitul pe profit in ultimii ani vor avea o surpriza de proportii cand vor afla cate zeci de mii de euro vor trebui sa plateasca la stat si cand inspectorii fiscali le vor calca pragul. In primele sase luni ale anului 2009 vom asista la falimentul multor firme din constructii si la colapsul multor persoane fizice care s-au imbogatit de pe aceasta piata, fara a-si plati obligatiile catre stat dupa fiecare constructie. Problema este ca Fiscul are la dispozitie cinci ani pentru a-si recupera banii si cei vizati pot primi declaratiile de impunere anul viitor sau in 2010, 2011, dupa ce constructiile persoanelor fizice din constructii si vanzarile se inmultesc, adunandu-se mai multe datorii. Pe langa acestea se vor adauga si penalitatile de intarziere, aplicate de la momentul efectuarii fiecarei tranzactii imobiliare. Acestea vor fi, poate, mai mari decat obligatiile fiscale. Va fi jale in orice caz", a specificat directorul general al FP Bihor.
Potrivit statisticilor, evolutia falimentelor in semestrul I 2008 arata ca, la ora actuala, comertul (cu amanuntul, cu ridicata si distributia) insumeaza 43,65% din totalul insolventelor. In sectorul comercial sunt inregistrate si firme care sunt influentate de riscurile din alte sectoare economice, cum ar fi comerciantii de materiale de constructii. Constructiile prezinta 822 de cazuri de insolventa (11% din total). Supraincalzirea sectorului constructiilor are efecte imediate asupra inrautatirii comportamentului de plata al companiilor din acest sector.
Ne asteptam la cresterea numarului falimentelor
Principalele probleme sunt: lipsa fortei de munca calificata, cresterea salariilor, cresterea preturilor la materiale, in special otel si beton, cresteri care nu se pot regasi in pretul lucrarilor in cazul contractelor ferme.
Cresterea exponentiala a afacerilor pune multe firme in imposibilitatea de a face fata lucrarilor. Falimentele sunt in crestere si in randul agentiilor imobiliare, care au intrat in stare de insolventa ca urmare a scaderii numarului de locuinte tranzactionate si a cresterii preturilor in domeniul imobiliar. Prin urmare ne asteptam in continuare la cresterea numarului de falimente si la o dublare a acestora la sfarsitul anului 2008 fata de numarul de cazuri din 2007. Inrautatirea comportamentului de plata al companiilor pe fondul crizei de lichiditati, mai ales in constructii, va conduce la cresterea numarului de proceduri deschise, chiar daca in multe cazuri nu se discuta de situatii reale de faliment.
O situatie favorabila este reducerea considerabila a numarului de dosare de insolventa deschise in anii anteriori.