Bugetul general consolidat a inregistrat in primul semestru un deficit de 14,35 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, sub limita maxima convenita cu Fondul Monetar International, iar Guvernul va solicita FMI cresterea deficitului la un nivel cel putin egal cu scaderea veniturilor din cauza crizei.
"Dorim sa avansam ideea de majorare a deficitului cel putin cu scaderea veniturilor din cauza crizei si sa asiguram resursele pentru proiectele de infrastructura", a declarat, miercuri, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.
Potrivit datelor prezentate de acesta la Palatul Victoria, veniturile au fost cu 5,1% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008.
"Nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scazut cu 5,1 fata de aceeasi perioada a anului trecut si reflecta efectele crizei financiare si economice asupra capitalului privat in mod special", a spus Pogea.
Potrivit acestuia, investitiile bugetare in primele sase luni au totalizat 12,9 miliarde lei.
Intrebat de presa daca exclude in totalitate majorarea TVA si a cotei unice pentru 2009 si 2010, ministrul a aratat ca pentru a putea raspunde la o asemenea intrebare trebuie sa discute cu expertii FMI.
"Pentru anul 2009, nu am avut in vedere si nu avem in vedere majorarea taxelor semnificative", a spus Pogea, adaugand insa ca este prematur sa se pronunte asupra unei eventuale majorari ale TVA si cotei unice in 2010.
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, memorandumul tehnic indicand tinte trimestriale, in conditiile unor venituri bugetare anuale, fara sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei si a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.