Cei aproximativ 450.000 de emigranti romani sint un dar pentru societatea spaniola si un motor pentru progresul economiei deoarece sint foarte bine educati, foarte muncitori si invata limba spaniola foarte repede, a declarat ieri, Lucia Frigar de la Ministerul Imigratiei din Madrid. Mihai Gheorghiu, secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a avut o intrevedere cu reprezentantul autoritatilor spaniole, care face parte dintr-o delegatie aflata zilele acestea in vizita la Bucuresti. Lucia Frigar a precizat ca romanii sint tratati la fel ca cetatenii spanioli, fiindu-le oferite aceleasi servicii medicale si educationale, dar si cursuri gratuite de invatare a limbii spaniole. De asemenea, municipalitatea din Madrid, impreuna cu asociatiile comunitatii romanesti, va deschide in primavara un centru cultural hispano-roman finantat cu 600.000 de euro pe an de catre autoritatile spaniole.

Romanii vor fi trecuti si pe listele electorale

Potrivit Luciei Frigar, aproximativ 60% din cei 120.000 de cetateni romani din Madrid au primit dreptul de rezidenta legala, iar pentru cei care muncesc ilegal se spera ca problemele lor vor fi rezolvate la momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. "Sint absolut convinsa ca toate partidele politice spaniole vor avea candidati romani pe listele lor dupa ce Romania va intra in UE ", a apreciat oficialul spaniol. Lucia Frigar a adaugat ca romanii reprezinta a treia comunitate de straini din Spania dupa marocani si ecuadorieni, iar in Madrid se afla pe locul doi.
La rindul sau, secretarul de stat Mihai Gheorghiu a subliniat ca, desi presa romaneasca are tentatia de a insista mai mult asupra aspectelor sau evenimentelor negative ale vietii romanilor din Spania, mesajul delegatiei spaniole a fost unul pozitiv, fiind apreciat aportul romanilor la bunastarea societatii statului iberic. "Pentru noi este foarte importanta pastrarea identitatii culturale, lingvistice, religioase a romanilor din Spani ", a spus Mihai Gheorghiu. El a evidentiat ca, din cele 100 de miliarde lei vechi alocate in 2005 de DRP pentru proiecte ale asociatiilor romanilor din vecinatatea granitelor tarii si din diaspora, o mare parte a mers catre asociatiile reprezentind comunitatea din Spania. DRP a finantat pina in prezent infiintarea unor biserici, scoli, organizarea unor evenimente culturale, iar pentru accesarea celor 135 de miliarde lei vechi disponibile in 2006 se asteapta depunerea unor noi proiecte viabile de finantare.