Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura va intari controlul si inspectia piscicola pentru apele de pe teritoriul rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii“ si pentru apele de munte, a decis Executivul. Potrivit hotararii date de Guvern, agentia a preluat managementul politicilor structurale in domeniul piscicol. Totodata, agentia va elabora strategia nationala sectoriala si programul operational, conditie obligatorie in vederea accesarii de surse financiare in perioada 2007-2013, prin Fondul European al Pescuitului.
Agentia va stabili cotele anuale admisibile de pescuit, pe baza studiilor elaborate de institutii de cercetare de profil acreditate. De asemenea, in domeniul pescuitului si acvaculturii, institutia va emite autorizatia de pescuit in scop comercial persoanelor fizice sau juridice, la solicitarea sau cu acordul gestionarilor resurselor acvatice vii. Agentia va putea retrage, suspenda sau anula, dupa caz, in baza constatarilor si propunerilor organelor de control si gestionarilor resurselor acvatice vii, licenta de pescuit, licenta de acvacultura, autorizatia de pescuit sau permisul de pescuit.
In plus, printre atributiile sale se numara si stabilirea conditiilor pentru exercitarea pescuitului speciilor protejate impreuna cu gestionarii resurselor acvatice vii, in baza reglementarilor specifice.
Tot agentia va stabili masuri privind procesarea si comercializarea acestor produse, va nominaliza centrele de prima vanzare si va elabora criteriile de recunoastere ale organizati-ilor din domeniul pescaresc.