Prima garnitura de metrou a iesti pe traseu, ieri dimineata, la ora 6,00, din cauza grevei de avertisment la care au participat sindicalistii de la Metrou, intre orele 4 si 6 dimineata. Dupa cinci zile de la aceasta greva se va declansa greva generala care va opri activitatea metroului in intervalul orar 4.00-19.00, a declarat Ion Radoi liderul Uniunii Nationale a Sindicatelor Libere Metrou. Sindicalistii protesteaza fata de refuzul administratei de a negocia contractul colectiv de munca pe unitate pentru anul 2006 motivind lipsa banilor. Administratia considera ca prin bugetul alocat pentru anul 2006 nu poate asigura cresterile salariale solicitate de sindicalisti cit si conditiile de munca si echipamentele de protectie necesare desfasurarii activitatii in siguranta la metrou. Primul conflict de munca la metroul bucurestean a avut loc in luna noiembrie anul 2005. Din acelasi motive. Atunci sindicalistii cereau o majorare salariala de circa 23% sau aplicarea contractului colectiv de munca pe ramura Transporturi, document care este legal si obligatoriu, si care prevede alocarea a 150 de euro salariul minim pentru fiecare angajat. "Raspunsul Administratie a fost acelasi: nu ne-a primit la negocieri, nu ne-a facut nici o oferta salariala pentru cresterile salariale ba mai mult ne-au dat in judecata. Consiliul de Administratie ne fiind legal constituit pentru ca nu era inregistrat la Camera de Comet asa cum prevede legea. In instanta aceiasi lege ne-a interzis greva generala pe motive nelegale facute de un pirit la rindul lui ilegal in acel moment. Speram ca de aceasta data Justitia sa-si faca datoria si sa nu mai aplece urechea la comenzile politice ", a declarat Ion Radoi.

Sindicalistii suparati si pe presedinte

Dupa 5 noiembrie si pina in 10 ianuarie 2006 sindicalistii din metrou au trimis peste 15 adrese la Presedintie, Guvern, Ministerul de resort pentru a interveni in dezamorsarea conflictului, de mentionat ca de la 1 noiembrie sindicalistii nu mai au contract colectiv de munca la metrou. "Nu am primit nici un raspuns. Nu ne surprinde ca ne ne-au raspuns cei de la Guvern sau de la ministere, ne surprinde ca nu ne-a raspuns presedintele Traian Basescu, cel cu care am negociat ani de zile contractul colectiv de munca cind era ministrul Transporturilor. Nici atunci nu erau bani dar de fiecare data gasea o solutie cu care sa incepem negocierile si sa nu ajungem la greva. Acum batem la usi inchise ", afirma liderul sindical Ion Radoi. Sindicalistii de la metrou sint decisi sa nu mai cedeze iar daca liderii lor le va mai solicita sa reia lucrul s-ar putea sa nu-i mai asculte si sa faca apel la celelalte sindicate nationale si internationale pentru ai sprijini.

Bugetul Metrorex va asigura majorarea salariilor

Salariatii de la metrou vor primi majorari salariale conform noului buget Metrorex care urmeaza sa fie aprobat prin hotarire de Guvern, a declarat, pentru directorul general Metrorex, Liviu soava. "Noul buget va permite si majorarea salariilor angajatilor de la metrou dar inca nu pot sa fac afirmatii asupra cuantumului cresterii pina nu se aproba acest buget. Insa desi am anuntat acest lucru in discutiile cu liderii sindicali acestia au preferat sa recurga la greva ", a precizat directorul general Metrorex. Potrivit directorului Metrorex, bugetul a fost avizat deja de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Dupa avizul Ministerul Finantelor Publice si cel al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, acesta va fi aprobat prin hotarire de Guvern.