40 de agenti economici galateni importanti nu vor mai plati taxele si impozitele datorate statului la Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFPJ) Galati, acestia urmind sa vireze sumele respective la " vistieria" Directiei Generale de Mari Contribuabili Bucuresti

Noua obligatie pe care o au "greii" economiei galatene, la fel ca si marii contribuabili din toate judetele tarii, a fost "consfintita" prin Ordinul nr. 343 din 2005 al Ministerului Finantelor Publice. Potrivit acestui act normativ, preluarea de catre Directia Generala de Mari Contribuabili Bucuresti a administrarii marilor contribuabili care-si desfasoara activitatea in intreaga tara s-a facut etapizat, aceasta fiind pusa in practica in cazul judetului Galati incepind cu 1 octombrie. Directorul executiv adjunct al DGFPJ Galati, Viorel Teodor, ne-a declarat ca pina la ora actuala au fost preluate in administrarea Bucurestiului o treime dintre cele 40 de firme galatene care fac parte din categoria marilor contribuabili, cum ar fi Dionissos SRL, Arabesque, Vega, Trefo, CNFR Navrom, Intfor, Contec Tecuci, Vinificatie si Bauturi, celelalte urmind sa fie transferate in urmatoarea perioada. Procedura este foarte laborioasa, tinind cont de faptul ca aceasta presupune ca toate actele si situatiile financiar-contabile ale celor 40 de firme sa fie transportate de la DGFPJ Galati la Directia Generala de Mari Contribuabili Bucuresti. O situatie mai aparte o va reprezenta preluarea Mittal Steel Galati, tinind cont de volumul impresionant al documentelor aflate in grija finantistilor galateni.

Efecte, efecte...

Decizia Ministerului Finantelor Publice de a aduna intr-un singur loc "supravegherea" si colectarea taxelor si impozitelor datorate statului de marii contribuabili, printre care si cei 40 de agenti economici din judetul Galati, nu va intirzia sa aiba efecte, multe dintre ele negative. Una dintre consecintele cele mai importante o va reprezenta "subtierea" considerabila a sumelor care vor intra in "vistieria" DGFPJ Galati. Practic cei 40 de mari contribuabili vor plati taxele si impozitele datorate la bugetul de stat, bugetul de somaj, bugetul de asigurari sociale, bugetul de asigurari sociale de sanatate la "pusculita" Directiei de Mari Contribuabili Bucuresti, singura exceptie fiind impozitul pe venitul din salarii. "Sumele incasate de catre Directia de Finante Galati de la agentii economici vor scadea cu aproximativ 45%, tinind cont de faptul ca marii contribuabili isi vor plati obligatiile fiscale direct la Bucuresti", a precizat directorul executiv adjunct al DGFPJ Galati, Viorel Teodor. Ramine de vazut daca taxele si impozitele platite de cei 40 de mari contribuabili se vor reintoarce in totalitate in vistieria Directiei de Finante Galati si daca noua decizie a Ministerului Finantelor Publice nu va afecta bugetul local si pe cel al judetului, tinind cont de faptul ca o parte din bani era pina acum alocata pusculitei municipalitatii si judetului.

Agentii economici, pusi pe drumuri

Aplicarea Ordinului nr. 343 al Ministerului Finantelor va da dureri de cap si marilor contribuabili, care vor fi nevoiti sa faca drumuri la Bucuresti pentru a obtine o serie de documente, pe care pina acum le solicitau Directiei de Finante Galati. Ramine de vazut cum se vor obtine certificatele de atestare fiscala, scutirile in vama sau alte documente de care au nevoie acestia.