Cererile pentru pachetele turistice de Paste vor fi mai mari cu aproximativ 8% decat anul trecut, turistii romani fiind tentati sa aleaga pensiunile agroturistice si hotelurile de pe Valea Prahovei, ne-a declarat ieri Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism (FPTR). Totusi, in opinia lui, comparatia nu ar trebui facuta avand in vedere cererea de anul trecut. "In 2005, programele speciale, cum sunt cele de Paste, nu au avut nici o crestere comparativ cu 2004. De aceea, noi facem acum o comparatie intre 2004 si 2006", ne-a explicat oficialul FPTR.

Bucurestenii vor la tara

Satui de aglomeratia din Capitala, cei mai multi bucuresteni aleg sa-si petreaca minivacanta de Paste la tara. Asa ca cei care nu au rude in mediul rural isi cumpara bilete la pensiunile agroturistice. Preturile sunt variabile, in functie de numarul de margarete si de programul inclus, situate intre 300 de lei (3 milioane de lei vechi) de persoana si 400 de lei (4 milioane de lei vechi). Oferta include cazare trei nopti, pensiuni complete cu cina festiva de Paste, asistenta turistica si ghid local pe parcursul programului. De cele mai multe ori, turistii spun ca tarifele nu sunt deloc mari, daca se tine cont de faptul ca oricine poate participa la vopsitul oualor si la multe alte obiceiuri specifice locului.
In cazul in care sunteti un grup mai mare si vreti sa inchiriati o vila la munte, trebuie sa strangeti in jur de 1.000 de dolari doar pentru cazare.
Sunt insa si turisti care nu merg decat la hotel. Pentru conditii de doua stele, se percepe un tarif de 200-300 de lei de persoana (2-3 milioane de lei) pentru trei zile, cu mic dejun inclus si masa festiva de Paste.

600 de euro in Tara Sfanta

In ceea ce priveste oferta externa, Daniel Vasilescu ne-a spus ca romanii au ramas fideli destinatiilor din Grecia, Egipt, Israel, Spania si Italia. Pentru un circuit de sapte zile la Atena, de exemplu, agentiile percep un tarif de aproximativ 250 de euro. Avantajul? Vedeti Muntele Olimp! In plus, pentru fiecare zi aveti un program bine stabilit. Daca alegeti ca destinatie Israelul, ¥ara Sfanta, trebuie sa aveti in buzunar cel putin 600 de euro de persoana. Tariful este valabil pentru un grup de minimum 30 de persoane, iar deplasarea, cu avionul. Trebuie spus ca aveti posibilitatea sa vizitati Caana, biserica unde Iisus a infaptuit prima minune.