Fermierii galateni par sa nu-si fi pierdut interesul pentru culturile de paioase in ciuda dificultatilor financiare si a calamitatilor cu care s-au confruntat in ultimii ani.

In toamna vor fi cultivate in judetul Galati peste 90.000 ha, ponderea detinand-o graul si secara, cu aproximativ 60.000 ha. 2008 poate fi apreciat ca un an bun comparativ cu 2007 din punctul de vedere al productiilor, media la grau situandu-se in jurul a 3.000 kilograme la hectar. Fermierii s-au concentrat in toamna pe cultura de rapita pentru ulei, suprafata ce urmeaza a fi cultivata apropiindu-se de 25.000 ha. Urmeaza orzoaica de toamna si orzul, care totalizeaza peste 6.000 ha. Micii producatori domina inca la capitolul suprafata cultivata in judet, cu peste 14.000 ha infiintate la grau si 4.050 la rapita, dovada ca introducerea rentei viagere ca masura de comasare a terenurilor in vederea unei exploatari mai eficiente nu a dat inca roadele scontate.

De consemnat este ca suprafata cultivata de unitatile de cercetare si productie agricola se apropie de zero, in 2008 preconizandu-se a fi cultivate doar 15 ha. Exista totusi o parte pozitiva. Chiar daca cercetarea in domeniu bate pasul pe loc, ca sa nu spunem altfel, producatorii agricoli au invatat macar sa achizitioneze doar samanta certificata. De fapt, au fost obligati de lege pentru a-si putea primi subventiile de la stat.

Coriandrul, la mare cautare

Constant, suprafetele agricole cultivate cu coriandru cresc de la an la an. In 2008 producatorii agricoli din judet vor cultiva 315 ha cu aceasta planta, ca sa nu mai amintim de plantele medicinale. Oamenii au invatat ca pot scoate bani frumosi din vanzarea plantelor medicinale, cultivand suprafete relativ mici, de doar cateva hectare. Ce-i drept, sunt ceva probleme cu hotii, de care trebuie sa-ti pazesti culturile daca vrei sa mai ramai cu ceva, dar si cu intretinerea acestor plante. Proprietarii de terenuri, in special din vecinatatea Galatiului, au invatat sa apeleze la consultanti de specialitate pentru a se feri de situatiile neprevazute iar rezultatele nu au intarziat sa apara. De sectorul legume pe suprafete deschise se poate vorbi doar la trecut, in conditiile in care din declaratiile fermierilor rezulta ca in toamna vor fi infiintate doar 3 ha cu legume anticipate. Cei care au dorit sa favorizeze importurile in detrimentul producatorilor autohtoni se pot felicita pentru acest rezultat.