Deschiderea unei gradinite particulare pare sa fie afacerea anului la nivel national. Pentru a avea succes in acest domeniu, directorii acestor unitati spun insa ca e nevoie, in primul rand, de multa pasiune.
In prag de aderare, invatamantul privat pare sa fie din ce in ce mai tentant pentru romani, devenind o alternativa certa la cel de stat, mai ales ca ofera o serie de alte facilitati - lectii de dans, balet, gimnastica. In plus, grupele de copii sunt mult mai mici (10 - 12 copii) decat cele din gradinitele de stat (20 - 30 de copii). In schimbul acestor servicii, parintii platesc anumite sume de bani. In Bucuresti, de exemplu, parintii platesc intre 300 si 1.000 RON/luna (sumele nu includ cursurile optionale si transportul), dar pot scoate din buzunar pana la 1.000 de euro/luna.
In Craiova, educatia intr-o gradinita particulara costa doar aproximativ 250 RON/luna - suma include materialele didactice, ore de engleza si gimnastica ritmica, precum si cheltuielile cu serbarile din cursul anului, iar educatorii isi fac planificarile dupa programa aprobata de minister. "Si la gradinitele de stat, educatorii isi fac foarte bine treaba. Marile lor probleme sunt insa lipsa materialelor si numarul mare de copii din grupe", a declarat Simona Dragan, directoarea unei gradinite particulare din Craiova, care si-a deschis portile in 2003.
"Usor nu e nimic - nici sa lucrezi la stat"
Pentru a incepe o afacere cu gradinite particulare e nevoie de mult curaj, multa pasiune si multa rabdare. "Am ales acest domeniu pentru ca asta stiam sa fac. Pentru a avea succes trebuie insa sa iubesti copiii si, mai ales, sa-ti doresti foarte mult sa faci asta. Eu am avut si foarte mult noroc", a spus Simona Dragan, care si-a simtit familia alaturi inca de la inceput. Potrivit acesteia, secretul afacerii nu se rezuma insa aici. "Usor nu e nimic - nici sa lucrezi la stat. Pe mine m-au ajutat si schimburile de experinta cu strainatatea", a adaugat Dragan. In ceea ce priveste promovarea, ca si in turism, un parinte multumit va face reclama gratuita si va aduce, cel mai probabil, inca un copil.
Cheltuielile legate de lansarea unei afaceri sunt numerose. Acestea sunt legate, in primul rand, de inchirierea sau achizitionarea unui imobil care ulterior trebuie renovat. La acestea se adauga cheltuielile legate de amenajarea unui loc de joaca, a salilor de cursuri si de mese, achizitionarea mobilierului, jucariilor, caietelor speciale, culorilor, plastilinei si angajarea personalului de specialitate. Cel mai bine e ca toate sa fie de calitate.
Greutatile unei afaceri cu gradinite
Cea mai grea parte a acestei afaceri este, potrivit specialistilor, alegerea echipei de educatori cu care urmeaza sa lucrezi. "Copiii prefera educatoare cat mai tinere. Personalul trebuie sa aiba experineta de minimum un an in domeniu si sa fie calificat - sa fie absolvente de facultate si sa aiba, de preferinta, liceu pedagogic. E foarte important sa vezi cum lucreaza cu copiii minimum o luna", a spus Simona Dragan.
A pune pe picioare o astfel de afacere necesita si multa rabdare, mai ales ca poate atrage dupa sine si o serie de surprize cat se poate de neplacute. Dragan a spus, de exemplu, ca in primul an de activitate unii vecini facusera un obicei din a face reclamatii. In plus, te poti lovi de neseriozitatea si/sau nehotararea unor parinti care te pot incurca renuntand, de exemplu, sa-l mai aduca pe cel mic la gradinita fara a anunta acest lucru.
Parintii, clientii cei mai dificili
Afacerea cu gradinite are avantajul de a nu duce lipsa de clienti. Cu toate acestea, unii parinti prefera sa investeasca mai mult in propria imagine decat in educatia copiilor. Unul dintre lucrurile ce trebuie insa luate in considerare e faptul ca implica doua tipuri de clienti - parintii si copii, iar clientul-parinte este unul dintre cei mai pretentiosi din cati pot exista, mai ales ca vrea, firesc, tot ce e mai bun pentru copilul sau. "Responsabilitatea de a lucra cu copii e extrem de mare. Cea mai usoara treaba e cu copiii. Mai greu e insa cu parintii", e de parere Dragan. Potrivit spuselor acesteia, e foarte important ca inainte de a alege, parintii sa studieze cinci - zece gradinite. "Pentru educatia copilului e important ca parintele sa stie exact ce vrea si sa fie convins ca gradinita aleasa e cea mai buna pentru copilul sau", a spus Simona Dragan. Ea a subliniat faptul ca pentru copil este cel mai bine ca, o data aleasa, o gradinita sa nu fie schimbata pe parcurs. Copiii, la randul lor, trebuie sa fie relaxati si sa le placa.