ßeful Executivului, Calin Popescu-Tariceanu, si comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, au discutat ieri la Palatul Victoria principalele probleme restante in domeniu, precum functionarea eficienta a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura si a sistemului cadastral.
Oficialul european si-a exprimat totusi speranta ca toate aceste probleme vor fi rezolvate. Mariann Fischer Boel a fost sustinuta de Tariceanu, care a facut cunoscuta intentia Guvernului de a elimina in cursul acestui an problemele agriculturii semnalate cu "stegulete rosii" in ultimul raport al Comisiei Europene. Primul-ministru a declarat recent ca stegulete rosii mai avem la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, la identificarea parcelelor, identificarea animalelor, punctele de inspectie la frontiera, modernizarea unitatilor de procesare si sistemul de ecarisaj.
De asemenea, o prioritate a autoritatilor de la Bucuresti este cresterea nivelului de utilizare a fondurilor europene acordate pentru agricultura, cu ajutorul personalului instruit in acest sens de catre expertii europeni.

Plati pentru 1,5 milioane de ferme

La randul lui, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a recunoscut ca in agricultura romaneasca este foarte mult de lucru, chiar daca s-au facut multe progrese in domeniu.
Flutur a precizat ca, de la 1 ianuarie 2007, agricultura ar putea beneficia de fonduri de aproape un miliard de euro anual, de aceea trebuie depusa o munca sustinuta.
"Eu si colegii mei vom lucra in trei schimburi pana la finele anului, pentru ca asta este volumul. Asa au procedat toate tarile inainte de aderare, pentru ca pe agricultura este foarte mult de lucru. Va dau doua exemple: numarul de ferme la care ne adresam ca sa le facem plati vor depasi 1,5 milioane", a spus ministrul Agriculturii. El a adaugat ca numarul de proprietari de animale, cum sunt crescatorii de vaci cu lapte, este estimat la 1,4 milioane.
Reamintim ca Gheorghe Flutur a vizitat in cursul acestei saptamani, alaturi de Mariann Fischer Boel si de seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Schelee, oficiile judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Dambovita.

Agricultura a tras in jos economia

Cresterea economica a Romaniei a fost de 4,1% in 2005, ceea ce reprezinta jumatate din cea inregistrata in 2004, potrivit Institutului National de Statistica. Incetinirea activitatii economice din industrie si o scadere a valorii adaugate in agricultura de peste patru ori mai mare decat cea prognozata au fost principalii factori care au dus la injumatatirea cresterii economice de anul trecut comparativ cu 2004.
Comisia Nationala de Prognoza estimase in toamna anului trecut o crestere economica de 5,7% pentru 2005. In aceasta ipoteza, comisia luase in calcul un avans al valorii adaugate brute in industrie cu 4,2% si o scadere de doar 3,2% in agricultura, silvicultura, piscicultura, provocata de inundatii.