Liderul PSD, Mircea Geoana, a subliniat, marti, la seminarul ASPEN, importanta investitiilor in domeniul energetic si necesitatea punerii in aplicare a unui set de politici publice in acest domeniu.
"Sunt absolut convins ca, in conditii de criza grava, daca nu avem luciditatea de a investi in zone strategice pentru a pregati momentul relansarii si ne ducem in decizii doar pe termen scurt, de tipul supravietuire pe termen scurt, gresim profund. Sper ca institutul ASPEN sa fie un medium de colectare de idei interesante si, in urma discutiei noastre, vom pregati un set de recomandari de politici publice pe care in mod oficial le vom inainta factorilor decidenti din Romania", a afirmat Mircea Geoana, in deschiderea lucrarilor seminarului ASPEN privind energia si resursele regenerabile.
Liderul PSD a precizat ca investitia in zona energetica "reprezinta o obligatie intr-un context de criza si nu un moft sau un capriciu pe care o elita ecologisto-romantica o pune in dezbatere".
Pe de alta parte, presedintele PSD a criticat tentatia ca in conditii de criza sa fie abordate doar masuri pe termen foarte scrut, care uneori "inhiba" decizii care ar trebui luate pe termen mediu. In acelasi timp, Geoana a specificat ca un program coerent de crestere a eficientei energetice ar reduce risipa din sistemul energetic romanesc de aproape 40%, exact procentul acoperit din importurile de energie si de gaze naturale.
"Suntem cei mai necompetitivi in Europa, pe fiecare unitate de produs fabricat in Romania cheltuim mai mult energie decat orice alta tara europeana", a mai criticat presedintele Senatului.