Notorietatea de care se bucura Grupul de firme European Drinks & Food nu se datoreaza numai calitatii superioare a renumitelor sale bauturi racoritoare si alcoolice, ape minerale sau produse alimentare fabricate pe modernele platforme industriale din Bihor, ci si dublei calitati de cel mai mare angajator si contribuabil privat din Romania, pe care si-o revendica gratie numarului mare de salariati in toata tara, dar si celor peste 3.600 de miliarde de lei virate numai anul trecut la bugetul consolidat al statului.

Asa cum este si firesc, peste o treime dintre salariatii European Drinks & Food isi desfasoara activitatea in fabricile Grupului de la Sudrigiu, Draganesti, Rieni sau Stei, un adevarat parc tehnologic infiintat in ultimul deceniu in Depresiunea Beiusului de la poalele Muntilor Apuseni, o zona considerata pana in 1990 compromisa din punct de vedere socio-economic, asupra careia plana anatema depopularii fortei de munca datorita investitiilor monoindustriale si preocuparilor mai mult agrare ale locuitorilor sai.

Dinamica investitiilor realizate de Grupul de firme European Drinks & Food, dar si succesul de piata al produselor fabricate pe platformele sale au condus la crearea a mii de locuri de munca. In prezent, peste 5.200 de locuitori, care reprezinta peste 90% din populatia activa a zonei, majoritatea tineri, cu varste de pana la 35 de ani, sunt salariati ai uneia dintre societatile din Grupul de firme, care, astfel, nu este numai un generator de valoare adaugata, ci si un important factor de stabilitate si protectie sociala.

Referindu-se la impactul economic si social al investitiilor realizate in zona sa natala, Viorel Micula, presedintele Grupului de firme European Drinks & Food, ne-a declarat: “Nici nu indraznesc sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat dupa 1990 cu aceasta zona si cu locuitorii sai fara oportunitatile create prin dezvoltarea activitatilor noastre industriale. Chiar daca investitiile pe care le-am facut au avut si o componenta sentimentala, datorita obarsiei noastre, ele n-ar fi posibile fara aportul decisiv al salariatilor nostri, fara receptivitatea lor la asimilarea noilor tehnologii pe care le-am implementat pe platformele noastre“.

Dar Grupul de firme European Drinks & Food nu pune doar paine alba pe masa a 5.200 de familii, formate in cea mai mare parte din 3-4 sau chiar mai multi membri, ci asigura si subventioneaza pentru salariatii sai, dar si pentru copiii si familiile acestora transportul civilizat de la domiciliu la, si de la, locul de munca, scoala sau alte destinatii cotidiene. Numai anul trecut, societatea de transport a Grupului a eliberat peste 26.000 de abonamente pentru propriii salariati, alte 13.100 fiind eliberate elevilor si peste 5.800 diversilor calatori, in acelasi timp fiind transportati pe baza de bilete peste 376.000 de calatori.

Nu intamplator, peste 1.600 dintre salariatii de pe platformele Grupului de firme European Drinks & Food au hotarat sa-si uneasca, in ultimii ani, destinele, 800 de tinere familii trecand astazi, in fiecare zi, pragul fabricilor de la Sudrigiu, Draganesti, Rieni sau Stei. Copiii lor, alaturi de miile de copii ai salariatilor Grupului, nu vor sti niciodata ce este grija zilei de maine. Doar fac parte din generatia “Izvorul Minunilor“, cu bunici agricultori si parinti salariati pe platformele Grupului de firme European Drinks & Food.