Moscova "a reusit sa atraga de partea sa doi aliati" in criza gazelor, Italia si Romania, scrie cotidianul rus Kommersant, subliniind ca "tarile care sustin Rusia vor deveni si mai numeroase", in conditiile vizitelor la Moscova ale premierilor bulgar si slovac.
Europa continua sa tremure de frig, dupa esecul reluarii tranzitului gazelor rusesti spre Europa, via Ucraina, Moscova si Kievul acuzandu-se reciproc, in timp ce Rusia isi face aliati, scrie presa rusa de miercuri. "Europa continua sa tremure de frig", in timp ce, in pofida acordurilor incheiate, tranzitul a 76,6 milioane de metri cubi de gaze rusesti via Ucraina nu a fost asigurat de societatea nationala ucraineana Naftogaz, din cauza "lipsei de capacitati tehnice", subliniaza cotidianul Gazeta. "Aparent, Europa este foarte indignata de noile probleme privind tranzitul gazelor", relateaza la randul sau cotidianul Nezavisimaia. Dar ""Rusia a reusit sa atraga de partea sa doi aliati, Italia si Romania", noteaza cotidianul Kommersant, subliniind ca "tarile care sustin Rusia vor deveni mai numeroase", in conditiile in care premierii bulgar si slovac, Serghei Stanitev si Robert Fico, efectueaza miercuri vizite la Moscova. De altfel, "aceste tari sunt cele care au suferit cel mai mult din cauza razboiului gazului", amintette Kommersant.
Conform cotidianului Vremia Novostei, "scuzele nu sunt premise". Rusia si Ucraina ar fi trebuit "sa ajunga la un acord privind conditiile tehnice inainte de a semna protocolul, pentru a asigura reluarea tranzitului spre Europa, si nu dupa", subliniaza ziarul.
Acuzatiile reciproce dintre grupul rus Gazprom si cel ucrainean Naftogaz "au demonstrat absenta oricarei dorinte de a pune capat razboiului gazelor, ilustrata prin confuzia in ceea ce priveste comunicarea si diferitele cifre avansate", scrie la randul sau Nezavisimaia Gazeta.
Tranzitul gazelor rusetti, care a fost reluat marti dimineata dupa o saptamana de intrerupere, a fost oprit din nou, Moscova si Kievul acuzandu-se reciproc de responsabilitate.
Naftogaz a admis ca blocheaza tranzitul gazelor, dar si-a explicat pozitia prin faptul ca Gazprom a pus "conditii de tranzit inacceptabile".