In anul 2006 Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii a acordat garantii in valoare de peste 122 milioane euro, pentru credite totale de peste 250 milioane euro. Numarul total de garantii acordate a depasit cifra de 2.000, a declarat pentru "Replica" ec. Cristian Vanghele, inspector financiar-bancar in cadrul FNGCIMM- Reprezentanta Constanta. De asemenea, expertul FNGCIMM ne-a mai precizat ca pentru al doilea an consecutiv, in 2006, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. - FNGCIMM a inregistrat o crestere semnificativa a performantei in activitate, validata de auditorul independent Ernst & Young, al carui raport privind situatiile financiare ale FNGCIMM S.A. este favorabil.

In acest sens Vanghele a tinut sa sublinieze faptul ca numarul de garantii acordate in cursul anului 2006 a crescut de 4,5 ori, iar capacitatea de garantare de aproape 3 ori fata de anul precedent. "Fondul isi mentine evolutia pozitiva si pentru primul trimestru al anului 2007, volumul garantiilor dublandu-se fata de aceeasi perioada din 2006. Dezvoltarea activitatii a fost determinata de implementarea unei noi strategii a Fondului pentru perioada 2006 - 2010, in aplicarea Strategiei Guvernului Romaniei privind dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Raportul de audit al situatiilor financiare ale FNGCIMM SA, pentru anul 2006, confirma imbunatatirea eficientei si a capacitatii societatii de a sustine accesul la finantare a unui numar din ce in ce mai mare de intreprinderi mici si mijlocii. Cifra de afaceri din anul 2006, de 7.501.720 lei, indica o crestere de 5,8 ori fata de cea din anul 2005 si de peste 13 ori fata de cea din 2004. La sfarsitul anului 2006 fondurile proprii ale FNGCIMM erau de 276.979.784 lei, inregistrand o crestere de 2,82 ori fata de anul 2005, lucru care a determinat o crestere proportionala a capacitatii de garantare", a afirmat Cristian Vanghele. Totodata, specialistul financiar-bancar al Reprezentantei Constanta a FNGCIMM (societate pe actiuni cu capital de stat aflata in subordinea Ministerului pentru IMM-uri) a specificat ca in anul 2006 veniturile din activitatea de garantare au acoperit integral cheltuielile de exploatare, iar managementul riscurilor si calitatea portofoliului de garantii au inregistrat imbunatatiri semnificative. Ponderea platilor efectuate in 2006 pentru credite nerambursate este de 0,52% din soldul garantiilor la 31.12.2006. Nu in cele din urma, prin garantiile acordate, Fondul a contribuit la mentinerea si crearea a cca. 35.000 locuri de munca directe, a mai spus Vanghele.

Reducerea comisioanelor de garantare cu pana la 50%

Printre obiectele de activitate ale firmelor care au primit garantii de la FNGCIMM in vederea obtinerii unor credite de la diferite institutii bancare se numara activitati de productie, prestari-servicii, comert, constructii, transporturi, agricultura, IT, multi dintre beneficiarii garantiilor acordate fiind chiar din judetul Constanta. "Pentru programele si produsele adaptate cerintelor de absorbtie a fondurilor structurale, FNGCIMM intentioneaza reducerea comisioanelor de garantare cu pana la 50% fata de cele practicate in prezent", a spus Cristian Vanghele. Rezultatele primului trimestru al anului 2007 indica mentinerea trendului ascendent al activitatii Fondului. Astfel, cifra de afaceri s-a dublat, iar numarul IMM-urilor beneficiare s-a triplat fata de aceiasi perioada a anului 2006. Parteneriatele cu 20 din cele mai importante banci comerciale romanesti s-au consolidat, FNGCIMM SA contribuind la dezvoltarea capacitatilor investitionale ale IMM-urilor prin completarea garantiilor necesare acestora pentru accesarea creditelor bancare, a adaugat reprezentantul FNGCIMM- Reprezentanta Constanta. De asemenea, Vanghele a mai mentionat faptul ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si bancile partenere au convenit la sfarsitul lunii aprilie 2007 cresterea procentului de garantare la creditele aferente Programului SAPARD, Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si Fondului European pentru Pescuit. Astfel, in cazul creditelor pe termen scurt, acordate in scopul asigurarii surselor de finantare necesare realizarii productiei, procentul de garantare va fi de pana la 50% din valoarea creditului, iar in cazul creditelor pe termen scurt, mediu si lung, acordate beneficiarilor Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si Fondului European pentru Pescuit, in scopul realizarii de investitii, procentul de garantare va fi, dupa caz, de 70%-100% din valoarea creditului. In cazul creditelor acordate pentru cofinantarea proiectelor din cadrul Programului SAPARD si al celor incadrate in prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 59/2006 privind asigurarea de la bugetul de stat a cofinantarii publice nerambursabile pentru proiectele de investitii din cadrul Programului SAPARD, procentul de garantare va fi de pana la 100% din valoarea creditului, a mai spus inspectorul financiar-bancar Cristian Vanghele.