Directia de Investigare a Fraudelor a trimis recent la Parchet patru sesizari cu privire la tot atatea societati care desfasoara activitati ilegale de acumulare de fonduri de la populatie, dar si de creditare, ne-a declarat ieri comisarul-sef Dan Bucur, seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane. Insa aceste sesizari nu au fost luate in seama de Parchet, care a decis neinceperea urmaririi penale. „Cred ca sunt astfel patru cazuri, dar Parchetul nu a inceput urmarirea penala pentru ca nu ne crede ca sunt infractiuni“, ne-a mai spus Bucur.
La randul sau, Adrian Cucu, comisarul-sef al Garzii Financiare, ne-a explicat ca inspectorii au identificat mai multe cazuri in care societati comerciale functionau ca banci, fara sa se afle insa sub supravegherea vreunei autoritati. Cucu a mai adaugat ca „acestea sunt cazuri particulare si nu reprezinta un fenomen generalizat“. Oficialul Garzii Financiare a mai spus ca asteapta sesizari de la persoane fizice sau juridice care au fost pagubite de astfel de societati.
In opinia lui Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), avand experienta Caritas sau SAFI, romanii ar trebui sa nu fie naivi si sa nu se lase prostiti de astfel de scheme.
Cu doua zile in urma, BNR a avertizat populatia ca exista o serie de societati comerciale care desfasoara activitati ilegale de gestionare a unor sume atrase in cadrul unor sisteme colective de acumulare de fonduri si acordare de credite. Potrivit comunicatului Bancii centrale, riscul asumat de participantii care platesc contributiile fara sa beneficieze de credite consta in faptul ca participantii in cauza nu beneficiaza de protectia Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar sau a altei forme institutionale de garantare a rambursarii sumelor achitate sub forma contributiilor.