Vicepremierul George Copos a declarat la Craiova ca fabrica de automobile Daewoo va fi preluata in scurt timp de „un investitor strategic“, nominalizand Ford si General Motors (GM) printre companiile care s-au aratat interesate de firma craioveana, informeaza Mediafax.
„S-au purtat mai multe discutii cu Ford si cu General Motors pentru a veni la Craiova. Pot sa spun ca aici va veni un investitor puternic, un investitor strategic. Craiova are nevoie de un asemenea investitor. Nu pot sa inaintez nici un nume“, a afirmat Copos, aflat la Craiova pentru a participa la inaugurarea Oficiului Teritorial al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.
Infiintata in 1994 ca societate mixta formata de Automobile Craiova si Daewoo, Daewoo Automobile Romania are o intelegere cu General Motors Daewoo Auto and Tehnology, care a preluat in septembrie 2002 o parte din activele grupului sud-coreean. Asta pentru ca firma coreeana Daewoo Motor a dat faliment in 2002, din cauza datoriilor imense. Tot atunci, gigantul american General Motors a cumparat o parte dintre centrele de productie ale Daewoo, insa nu si Fabrica de la Craiova. Tot GM a devenit astfel titularul marcii Daewoo. O data cu anuntul lui GM ca nu va prelua si fabrica de la Craiova, producatorul american de automobile a mai precizat ca livrarile de piese pentru unitatea din Romania vor continua pana in octombrie 2005, aceasta data devenind astfel si termenul-limita pana la care craiovenii au dreptul sa produca sub acest nume.
Daewoo Motor detine un pachet de 51% din actiunile societatii de la Craiova. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4% din actiuni.
Guvernul a mandatat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie sa negocieze preluarea actiunilor aflate in posesia companiei sud-coreene.