Pentru cei care vor sa-si dezvolte o afacere proprie sau au mare nevoie de credite, dar nu au suficiente garantii pentru un imprumut bancar, fondurile de garantare reprezinta solutia optima. ßi asta pentru ca beneficiarul va primi bani de la banca pe baza garantiilor oferite de fond.

In functie de activitatea pe care vreti sa o desfasurati, exista fonduri de garantare de profil la care se poate apela. Astfel ca, pentru activitatile din domeniul agriculturii sau al industriei agricole, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) acorda garantii celor care vor sa se imprumute la banca, dar nu au cu ce sa gireze. Pentru restul activitatilor economice, exista Fondul de Garan-tare a Creditelor pentru IMM-uri (FGCIMM). Potrivit prim-viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, dezvoltarea acestor fonduri de garantare va genera reducerea costurilor de finantare atat ale bancii, care isi reduce nivelul provizioanelor, cat si ale beneficiarului, care are costuri mai mici, datorita bunei reputatii a fondului de garantare.
Mecanismul este simplu. Bancile trateaza cu clementa clientii care sunt mai siguri, care prezinta garantii mai multe, explica analistul financiar Daniel Daianu. Adica bancile le aplica niste costuri de finantare mai mici decat celor care nu au suficiente garantii. Prin girul fondurilor de garantare, bancile au mai mare incredere ca-si vor recupera banii. Rata esecului este astfel mai mica si nivelul provizioanelor se reduce, adauga Daianu.
FGCR, cel mai activ fond
Florin Georgescu mai preciza ca Fondul de Garantare a Creditelor Rurale a fost in ultimii ani cel mai activ din punctul de vedere al garantiilor oferite.
Iar succesul acestuia se poate observa si in ponderea pe care garantiile oferite de Fond o detin in totalul imprumuturilor de la SAPARD si de la Programul Fermierul, initiat de Ministerul Agriculturii. Astfel ca 80% din fondurile SAPARD au fost obtinute cu girul FGCR, in timp ce fondurile de la Programul Fermierul au fost accesate in totalitate cu ajutorul Fondului, sustine Adrian Paunescu, reprezentantul teritorial al FGCR. Desi bancile sunt reticente in acordarea de credite pentru investitorii agricoli, cifrele de la FGCR arata ca garantiile pentru aceste imprumuturi sunt in crestere. Daca anul trecut Fondul a acordat garantii in valoare de 200 de milioane de lei, pentru acest an valoarea acestora va fi de 280 de milioane de lei. Iar pentru o asemenea garantie clientul trebuie sa plateasca un comision de doar 1,5% pentru imprumuturile pe termen lung, si de 2% pentru cel pe termen mediu si lung. Din numarul total al celor care s-au bucurat de astfel de "giruri", 70% reprezinta asociatii familiale si firme aflate la inceputul activitatii, pentru care un imprumut bancar ar fi fost foarte greu de obtinut fara ajutorul unui fond de garantare, afirma Paunescu.